Ceasul rău


Braconaj piscicol la Zăvideni şi Dăeşti

• sute de metri de plase şi caras/crap de jumătate o tonă, în urma celei mai recente descinderi

Marţi după-amiaza, la ora 14.15, la nivelul Secţiei 4 Poliţie Rurală Prundeni, poliţiştii au acţionat împreună cu reprezentanţi ai ANPA Bucureşti pentru prevenirea şi combaterea fap­telor de braconaj piscicol din râul Olt, baraj Zăvi­deni. Astfel, poliţiştii au descoperit două autove­hi­cule, o autoutilitară marca Mercedes şi un autotu­rism marca BMW, în care se aflau 3 ambarcaţiuni de pescuit, 2 prostovoale, 12 setci monofilament de 960 metri şi aproximativ 700 kg peşte, speciile caras şi crap, puiet viu. S-a stabilit că peştele a fost prins din râul Olt, în zona hidrocentralei Ioneşti, de către C. Tiberiu, de 19 ani şi B. Dumitru, de 38 de ani, ambii din comuna Ioneşti, folosind bărcile pneumatice şi prostovoa­lele, fără a deţine licenţe sau autorizaţii de pescuit.

Raportul oficial aminteşte că: „Din primele cer­ce­tări, poliţiştii au stabilit faptul că întreaga can­titate de peşte a fost comercializată lui M. Feli­ciean, de 55 de ani, din oraşul Berbeşti, condu­că­torului autoutilitarei. Ambarcaţiunile şi uneltele de pescuit au fost confiscate, iar puietul de peşte a fost predat reprezentantului ANPA Bucureşti, fiind deversat în râul Olt. În cauză, se efectuează cer­ce­tări faţă de aceştia sub aspectul săvârşirii infracţiu­nilor de nedeţinerea licen­ţei/auto­rizaţiei de pes­cuit pentru ambarcaţiuni; pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasă sub dimensiunile minime legale; deţine­rea/transpor­tul/comerciali­zarea fără documente legale a peştelui; deţinerea sau folosirea la pes­cuit de către persoanele neautorizate a năvoa­de­lor, voloacelor, prostovoa­lelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial; deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă monofilament în apele continentale şi în apele maritime”.

De asemenea, poliţiştii Postului de Poliţie Dă­eşti, în urma acţiunii efectuate pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol pe râul Olt, în jurul orei 11.30, i-au depistat pe S. Valentin, B. Constantin şi C. Marian, toţi din comuna Dăeşti, precum şi pe S. Marius, din comuna Valea Stan­ciului, judeţul Dolj, în timp ce pescuiau pe râul Olt, cu unelte interzise, respectiv undiţe telescopice de care aveau montate plase monofilament. În cauză, s-au întocmit dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă monofilament în apele continentale şi în apele maritime.

Mandate ale instanţelor de judecată, duse la îndeplinire

Marţi, poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri şi cei din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Racoviţa şi Postului de Poliţie Racoviţa, au pus în executare două mandate, unul de executare a pedepsei cu închisoarea şi unul european de arestare, privind pe C. Marius, din comuna Racoviţa, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 2 ani şi 4 luni şi A. Adrian, din comuna Păuşeşti-Măglaşi, faţă de care autorităţile judiciare poloneze au emis un mandat european de arestare. Judecătoria Brezoi a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare faţă de C. Marius, de 27 de ani, pentru săvârşirea de infracţiuni silvice, prevăzute de art. 108 şi art.110 din codul silvic.

În sarcina acestuia, magistraţii au reţinut faptul că, în vara anului 2011, el a tăiat şi sustras mai mulţi arbori, specia tei, dintr-o zonă protejată, creând un prejudiciu de aproximativ 2300 lei. Bărbatul este cunoscut ca principal suspect de comiterea şi a altor infracţiuni silvice. Cu ocazia acţiunii întreprinse, condamnatul au fost identificat şi depus în Penitenciarul de maximă siguranţă Colibaşi, în vederea executării pedepsei. Totodată, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale – Biroului Urmăriri l-au identificat pe A. Adrian, de 56 de ani, din comuna Păuşeşti-Măglaşi, pentru care era emis un mandat european de arestare. Acesta era căutat de către autorităţile poloneze pentru comiterea infracţiunii de furt. Cu ocazia acţiunii întreprinse, condamnatul a fost identificat şi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Dosare penale întocmite pentru încălcarea prevederilor cu privire la circulaţia pe drumurile publice

În noaptea de 23/24 ianuarie, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Prundeni, au oprit pe DJ – 678, pentru efectuarea unui control, un autoturism marca Volkswagen, condus de P. Nicolae, de 22 de ani, din comuna Stoileşti. În urma verificării în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a stabilit că P. Nicolae, nu poseda permis de conducere valid pentru nicio categorie. Conducătorului auto i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere.

Automobile „fantomă”, pe străzile Vâlcii

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Băile Olăneşti au depistat, ieri, doi conducători auto care au încălcat prevederile codului rutier, respectiv conducând autovehicule neînmatriculate şi cu numere false. Astfel că, în jurul orei 16.30, a fost oprit pentru control pe DN 64 C. Cristian, conducătorul unui Volkswagen, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a stabilit că autorizaţia de circulaţie provizorie nu mai este valabilă.

Totodată, în jurul orei 19.00, poliţiştii l-au depistat pe T. Liviu, în timp ce conducea, pe DJ 654, un autovehicul marca Opel, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată, fiindu-i întocmit dosar penal.

Marţi noaptea, în jurul orei 03,00, poliţiştii Biroului de Ordine şi Siguranţă Publică Băbeni, l-au identificat în trafic pe C. Ilie, din localitate, în timp ce conducea un autoturism marca Alfa Romeo înmatriculat în străinătate, având dreptul de a conduce suspendat. C. Ilie este cercetat în continuare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat.

Hoţi de motorină, prinşi în fapt

Cinci persoane din judeţul Argeş, suspectate de sustragerea de com­bust­ibil de la autocamioane si bunuri din cabinele acestora au fost depis­tate în oraşul Călimăneşti, în timp ce încercau să comită o altă infracţiune. La data de 23 ianuarie, ora 15.39, Poliţia oraşului Călimăneşti a fost se­sizată de un cetăţean turc, condu­că­tor de autotir, despre faptul că a surprins un tânăr în cabină în timp ce era staţionat într-un refugiu. Din primele verificări, poliţiştii au stabilit că tânărul surprins în cabina autotrenului, în timp ce încerca să sustragă mai multe bunuri, a fugit cu un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în străinătate, fiind însoţit de mai mulţi bărbaţi.

Autovehiculul a fost dat în urmă­rire şi a fost oprit în trafic de către poliţiştii Postului de Poliţie Drăgoeşti, pe raza comunei, fiind legitimate 5 persoane, respectiv M. Marin, de 39 de ani, V. Raj, de 21 de ani, S. Dichis, de 25 de ani, T. Aurel, de 27 de ani, S. F., de 12 ani, cu toţii din judeţul Argeş. Persoanele depistate au fost conduse la sediul poliţiei pentru audieri. Până în prezent, poliţiştii oraşului Călimă­neşti, în colaborare cu cei din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, au stabilit că T. Aurel a pătruns în cabina autotrenului cu intenţia de a sustrage bunuri, iar S. Dichis supraveghea conducătorul auto. Aceştia, după ce au fost surprinşi, s-au refugiat în autoturismul condus de M. Marin şi au fugit în direcţia Râmnicu Vâlcea.

În continuare, se efectuează cercetări faţă de cei doi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, în forma tentativei, urmând a se propune soluţie procedurală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Brezoi.

Furt calificat, acum „revendicat”

La începutul lunii, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Drăgăşani au fost sesizaţi cu privire la faptul că trei persoane necunoscute au sustras dintr-o locuinţă mai multe bijuterii din aur şi un aparat foto. Echipa opera­tivă, deplasată la faţa locului, a cons­ta­tat că persoane necunoscute au fost invitate de partea vătămată în curte pentru a le vinde băuturi alcoo­lice şi, profitând de neatenţia aces­teia, unul dintre „musafiri” a pătruns în sufra­geria casei, de unde a sustras biju­terii şi un aparat foto. Prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ 6000 lei, iar poliţiştii au efec­tuat cercetări în vederea identificării auto­ri­lor.

Astfel, luni, în jurul orei 16.00, po­li­ţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Amă­răşti şi ai Postului de Poliţie Mădulari au condus la sediul poliţiei un grup de doi bărbaţi şi 4 femei, identificaţi pe raza comunei Mădulari, care aveau un comportament suspect. În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate de către poliţiştii din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Drăgăşani, s-a stabilit că T. Elvira, de 33 de ani, V. Ioana, de 45 de ani şi B. Florin, 43 de ani, toţi din municipiul Craiova, judeţul Dolj, sunt principalii suspecţi de comiterea furtului comis la începutul lunii, fiind recunoscuţi şi de partea vătămată. Poliţia anunţă că, în cauză, se continuă cercetările faţă de cei trei sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.