Ceasul rău


Călători frauduloși și minori fugiți de acasă

În această săptămână, poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Vâlcea şi cei din cadrul posturilor de poliţie TF subordonate au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă publică în staţii şi pe trenurile de persoane, combaterea faptelor de natură contravenţională şi penală (furturi de la călători, de la infrastructura feroviară, aruncări cu piatra asupra garniturilor de tren, etc.) şi a fenomenului de călătorie frauduloasă, sens în care au fost organizate şi executate două acţiuni împreună cu efective de jandarmi şi salariaţi CFR cu drept de control. Pe timpul nopţii, ordinea şi liniştea publică, în complexul staţiei CFR Râmnicu Vâlcea, a fost menţinută împreună cu efective de jandarmi. În urma activităţilor întreprinse şi a acţiunilor executate în ramura transporturi feroviare au fost patrulate 39 de trenuri şi 27 de staţii, au fost depistaţi 85 călători frauduloşi, de la care au fost încasate suprataxe în valoare de 257 lei, au fost efectuate 18 controale şi au fost constatate 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.700 lei.  Pe trenul de persoane 2076, care circulă pe relaţia Râmnicu Vâlcea – Piatra Olt a, fost depistat un minor de 15 ani, din oraşul Ocnele Mari, despre care existau date şi informaţii că se sustrăgea cercetărilor într-un dosar aflat în lucru la Poliţia oraşului Băbeni. Cel în cauză a fost preluat pentru cercetări de poliţiştii din Băbeni. Pe peronul Staţiei CF Râmnicu Vâlcea au fost depistaţi alți doi minori  din comuna Câineni, judeţul Vâlcea, care nu erau supravegheaţi de către părinţi sau alte persoane majore. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia erau plecaţi de la domiciliul părinţilor, de la ora 07.00, pentru a practica cerşetoria pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, fără ca părinţii să cunoască acest aspect. Cei doi au fost reintegraţi în familii, părinţii fiind atenţionaţi cu privire la supravegherea mai atentă a minorilor.

Plecată de acasă, din Horezu, depistată în Râmnic

Polițiștii din cadrul Biroului Urmăriri, împreună cu colegii lor de la Horezu, au identificat o minoră de 17 ani, din Horezu, care se afla într-o locuință din Râmnic, situată pe strada Izlazului, unde îngrijea o altă fată de 6 luni, a cărei mamă era plecată la muncă în străinătate. Minora era dată în urmărire națională după ce plecase voluntar, pe data de 4 iunie, de la locuința bunicilor săi din Horezu. Pe timpul plecării, aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni și a fost încredințată familie.

 

Spargere la o societate din Râmnic

La data de 01.06.2011, ora 15.30, Poliţia municipiului Râmnicu Vâlcea a fost sesizată de către un cetățean, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, din municipiu, cu privire la faptul că, în perioada 15.04-01.06.2011, persoane necunoscute, prin escaladarea unui geam, posibil lăsat deschis, au pătruns în sediul societăţii, de unde au demontat ţeava din cupru a instalaţiei de încălzire, aproximativ 200 ml şi 300 bare cornier din aluminiu, creând un prejudiciu de 15.000 lei. Imobilul nu era asigurat cu pază sau sistem de asigurare. În continuare se vor efectua cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a autorilor.

 

Polițiștii rutieri, contra corupției

La data de 1 iunie, în inter­valul orar 13.00 şi 16.00, la cinemato­graful Flacăra, din Râmnicu Vâlcea, a fost organizată o întrunire a poliţiştilor rutieri, atât din cadrul Poliţiei Rutiere cât şi din cadrul Poliţiei de Ordine Publică, întrunire care a avut ca tematică „Reinstrui­rea efectivelor de poliţie rutieră cu privire la modul de acţiune şi preve­ni­rea corupţiei”. Activitatea, la care au participat aproximativ 170 de poliţişti, a fost susţinută de comisar şef de poliţie Dinică Lucian, direc­to­rul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR şi comisar şef de poliţie Constantin Gabriel din cadrul D.G.A- Aparatul Central. Pentru îndeplinirea obiec­ti­velor, în conformitate cu Programul de Acţiune şi atitudine al Poliţiei Rutiere în perioada 2010 – 2012, se impune o nouă abordare privind atitudinea şi acţiunea poliţiştilor rutieri, care trebuie să urmărească următoarele principii şi acţiuni: principiul respectului faţă de cetă­ţeni; principiul solicitudinii; principiul imparţialităţii şi gradualităţii; prin­cipiul fermităţii şi incoruptibilităţii; prin­cipiul acţiunii la vedere; princi­piul transparenţei activităţii desfă­şu­rate şi principiul exemplului per­sonal .De asemenea, au fost dis­cu­tate atât aspecte care ţin de regle­mentarea activităţii poliţiştilor ru­tieri, modul de comportament în tra­fic, în relaţia cu cetăţenii dar şi as­pec­te legate de prevenirea faptelor de corupţie în care pot fi implicaţi poliţiştii.