Ceasul rău


Nereguli pe şoselele vâlcene

• 55 de sancţiuni, 7 permise reţinute pentru alcool la volan
• valoarea amenzilor trece de 9000 de lei

politia_rutieraPoliţiştii din cadrul Serviciului Rutier  şi cei din cadrul Biroului  Rutier, au desfăşurat, în  noaptea de 21/22 mai a.c., o acţiune preventiv– reactivă în municipiul Râmnicu Vâlcea, în intervalul orar 22.00- 02.00. La această acţiune, au participat  un număr de 14 poliţişti rutieri la care s-au adăugat  efective ale poliției de ordine publică și intervenție rapidă. Au fost controlate un număr de 230 autovehicule , fiind aplicate  un număr de 55 de sancţiuni contra­venţionale, în valoare totală de 9.344 lei. Au fost reţinute 7 permise de conducere, toate pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice,  fiind constatate şi un număr de 3 infracţiuni specifice activităţii de poliţie rutieră. Astfel, un şofer din loca­litatea Râmnicu Vâlcea a condus  pe str. Decebal, din municipiu, un autoturism, marca Dacia,  aflându-se  sub influenţa băuturilor alcoolice. La testarea cu aparatul etilotest, a rezultat o concentraţie de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Totodată, un conducător  auto   în vârstă de 31 ani, din comuna Morărești, județul Argeș, a condus un autoturism, marca Dacia, pe DN7, în localitatea Milcoiu, având o concentraţie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cei doi conducători auto s-au ales cu dosare penale. Poliţiştii rutieri au organizat acţiuni preventive, la nivelul întregului judeţ, pe toată perioada sfârşitului de săptămână, fiind constatate un număr de 525 contravenții, în valoare de 79.006 lei .  Au fost suspendate un număr de 19 permise de conducere, din care 7 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe respectivul sector de drum,  6 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare și 4 pentru conducerea vehiculului cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție. Au fost reținute 16 certi­ficate de înmatriculare și au fost aplicate un număr de 263 sancțiuni pentru depășirea limitei legale de viteză.

Cu alcoolul în sânge şi bunurile la vecin

Poliţiştii din Bujoreni au fost sesizaţi telefonic de către un cetăţean din localitate, despre faptul că persoanele necunoscute i-au sustras din domiciliu un laptop şi două telefoane mobile. Verificările efectuate de poliţişti au scos la iveală faptul că, în cursul zilei, bărbatul a consumat băuturi alcoolice împreună cu un vecin din localitate, lăsând bunurile în posesia acestuia, fără să-şi mai aducă aminte de eveniment. Bunurile au fost ridicate şi predate, de oamenii legii, proprietarului, care încă se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, cercetările urmând să fie continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale.

Criza şi spargerile

Potrivit datelor statistice înre­gis­trate la nivelul poliţiei, infractorii preferă ferestrele şi balcoanele de la parter sau etajul 1 pentru a pă­trunde în locuinţe. Hoţii au existat dintotdeauna, însă perioada de criză i-a îndemnat să acţioneze mult mai des. Conform statisticilor, o parte din vină pentru numărul mare de furturi o au şi proprietarii lo­cuinţelor care sunt neglijenţi şi le înlesnesc munca hoţilor. Îngrijorător este faptul că în rândul delicvenţilor intră tot mai mulţi minori. Copiii au vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi intră, fără nicio reţinere, în casele oamenilor, de unde fură tot ce găsesc. Ei ştiu că legea este foarte permisivă în privinţa minorilor. De obicei, aceştia sunt prinşi, însă ins­tanţa de judecată nu dispune ares­ta­rea lor, din cauza vârstelor foarte mici. Pentru a reduce riscurile fur­tu­rilor din locuinţă, Poliţia vă reco­man­dă:  în primul rând nu daţi infor­ma­ţii la vecini, prieteni, cunoştinţe, rude, colegi, despre programul dum­neavoastră la serviciu, în con­cediu sau cu privire la alte împre­ju­rări; la toate căile de acces (fe­res­tre, guri de aerisire, uşi de balcon şi de intrare în locuinţă, precum şi alte locuri) se montează încuietori rezis­tente care au sistemul de prindere în interior; la plecarea de la domi­ciliu (indiferent de perioada de timp) se închid bine toate căile de acces în locuinţă; la gurile de aerisire sau alte locuri prin care se poate pă­trun­de, se vor monta grilaje meta­lice care vor avea, de asemenea, sistemul de prindere în interior, pen­tru a nu fi smulse cu diverse unelte; păstraţi cheia în permanenţă asu­pra dumneavoastră, nu o ascundeţi în locuri accesibile oricui; nu ţineţi sume mari de bani în casa şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi ase­me­nea sume; aceeaşi recomandare este valabilă şi cu privire la bijuterii; la intrarea în casa scărilor (la blo­curi sau clădiri unde sunt mai mulţi locatari) este recomandată mon­ta­rea unei instalaţii cu interfon care li­mitează accesul persoanelor necu­noscute; nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute; pentru a putea vedea persoanele care se afla în hol, montaţi la uşa de acces în apartament un vizor. Convieţuirea în spatii învecinate presupune si o grija reciprocă faţă de siguranţa celorlalţi. Prin aceasta infractorii nu au nici o şansa în atingerea scopului.

Viteza la proiectat într-un pod şi apoi într-un stâlp

Duminică seara, în localitatea Dănicei, pe DC 181, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea gravă a două persoane. În timp ce conducea un autoturism Dacia Logan, un bărbat de 55 de ani din Piteşti nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, a pierdut controlul volanului şi a părăsit partea carosabilă, lovind un cap de pod, fiind apoi proiectat într-un stâlp din beton, de la reţeaua de electricitate. În urma impactului, conducătorul auto a suferit o fractură de şold, iar pasagerul de 34 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a suferit traumatisme şi fracturi costale.Conducătorul auto nu a putut fi testat cu aparatul etilotest,  dar i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările continuă.