Ce schimbare! O expoziție închinată lui Darwin, în preajma Crăciunului


• un proiect complet neconvențional, poate chiar revoluționar pentru obișnuiții muzeelor din județul nostru care a depășit deja granițele României
După cum vă informam și în edițiile anterioare, între 23 noiembrie – 31 decembrie 2016, Muzeul de Istorie este gazda unei expoziții spectaculoase ce reface traseul evolutiv al speciei umane. Eduard Constantin Olaru, autorul expoziției, este un tânăr ieşean, pasionat de paleo-antropologie şi absolvent de Arte care a început să lucreze la acest proiect din 2010, timp în care i-a definit conceptul, i-a dat o formă concretă şi a găsit persoane interesate de subiect şi promovare.
Scopul „Proiectului Descendenţei Omului” este unul educativ, adresându-se în special tinerilor, prilej cu care Olaru doreşte să înlăture ideea de muzeu clasic, aşa cum o ştim, popularizând în schimb standardele occidentale, orientate către publicul tânăr. Acesta este de părere că „imaginea prăfuită a vitrinelor greoaie şi a exponatelor perimate, trebuie îndepărtată din mentalul colectiv, cât mai curând posibil”.
Recent, s-a alăturat proiectului şi un profesor de biologie de la Universitatea Alexandru Ioan-Cuza, prof. dr. Gheorghe Mustaţă, care şi-a oferit sprijinul în realizarea unei expoziţii pe tema evoluţiei omului, care să facă un tur al muzeelor din ţară, pentru a promova proiectul. Prima expoziţie a fost vernisată în iunie 2012 la Facultatea de Biologie a UAIC, urmând apoi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti şi Complexul Muzeal al Ştiinţelor Naturii „Ion Borcea” din Bacău.
„Proiectul Descendenţei Omului” are colaboratori în mai multe oraşe din ţară (Iaşi, Cluj, Bucureşti) dar şi din afară (Cantebury – Marea Britanie). Florentin Onofrei ajută la realizarea planşelor, Andrei Kiper şi Vlad Dorin fac lobby, Nadina Panaintescu şi-a oferit sprijinul în calitate de traducător şi corector al textelor informative ale expoziţiei. În Cluj, Claudia Petruţa este responsabilă cu selectarea, traducerea şi formularea informaţiilor ştiinţifice, la Bucureşti, Nicuşor Dumbravă se ocupă de reţelele de socializare, Ovidiu Cristian Cotîrţă are un aport important în ceea ce priveşte calitatea clipurilor de prezentare, iar Alexandru Enachioaie (Anglia) lucrează la site-ul proiectului.