Ce înțelegere? Ce problemă rezolvată? Nordul Râmnicului, împânzit de gunoaie


Reprezentanții Primăriei Râmnicului au dat asigurări că situația cu firma Romprest s-a rezolvat, iar în week-end, cel târziu duminică dimineața, toate gunoaiele vor fi strânse. Asta după ce zile bune nu mai aveai unde să arunci gunoiul; toate containerele fiind arhipline. Din păcate, am constatat că situația nu s-a schimbat deloc. Cel puțin nu-n nordul Râmnicului. Imaginile vorbesc de la sine. Azi dimineață, containerele erau pline vârf, iar gunoiul era aruncat și pe jos. Era o mizerie de nedescris.

Reamintim cititorilor că, pe data de 24 martie, după cea de-a patra amendă dată de către Garda de Mediu, societatea de salubrizare a încetat să mai ridice deșeurile menajere din Râmnic. În plus, firma fusese somată ca, până pe 28 martie, să ridice tot gunoiul depozitat la Râureni. Autoritățile locale au venit cu precizarea că situația s-a rezolvat și, dintr-o declarație a edilului Gigi Matei, reieșea că, până duminică, deșeurile trebuie adunate. Repetăm: astăzi de dimineață, deșeurile erau tot acolo. Nici urmă de angajați ai firmei.
Potrivit declarației directorului Gărzii de mediu, Ramona Hogea, în cadrul întrunirii uneia din ședințele Colegiului Prefectural din acest an, firma de salubrizare a primit, până luna aceasta, trei amenzi: două de câte 15.000 lei, și a treia de 5.000 lei. Se pare că, recent, ultima amendă dată de comisarii de mediu a fost de 60.000 lei. Cât despre neutilizarea gropii de gunoi de la Fețeni, răspunsul a venit de la directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea, Alin Voicescu: „De ce nu se folosește groapa de gunoi de la Fețeni? Corect, răspunsul ar trebui să vină de la Primăria Râmnicului, cea care se ocupă de gestionarea acesteia. Ce pot spune eu este că firma câștigătoare pentru a asigura salubritatea în Râmnic nu are stație proprie de sortare. Au încercat, anul trecut să bifeze și acest aspect prin instalarea unei stații mobile în Bujoreni. Solicitarea lor a fost respinsă deoarece locația era inadecvată. Era vorba să amplaseze stația în mijlocul cetățenilor, în apropierea școlii, a bisericii…Degeaba îndeplinea stația toate condițiile legale dacă locația era necorespunzătoare”.
Se aude că, potrivit legii, dacă Romprest va încasa și cea de-a cincea amendă va pierde licența de salubrizare și nu va mai putea presta astfel de servicii.