Băile de şezut în tratarea hemoroizilor


Cu toate că mai bine de jumătate din populaţia lumii se confruntă cu boala hemoroidală, foarte puţin dintre cei afectați merg la medic încă de la apariţia primelor simptome. Cu toate că jena este primul factor care îl împiedică pe pacient să consulte un medic, trebuie să ştii că boala hemoroidală este o afecţiune ce poate produce complicaţii dacă nu este tratată.

Ce sunt hemoroizii?

Încă de la început trebuie să ştii că hemoroizii sunt nişte vene situate la nivelul canalului anal pe care le avem cu toţii, însă atunci când acestea se inflamează vorbim de boala hemoroidală. În funcţie de locul în care aceştia apar, putem clasifica hemoroizii în interni sau externi. Un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că hemoroizii interni nu provoacă niciun fel de disconfort, prin urmare pot trece cu uşurinţă neobservaţi. Singurul lucru care ţi-ar putea da de bănuit este prezenţa sângelui în scaun. Iar dacă ai ajuns în acest stadiu, îţi recomandăm să ceri sfatul unui specialist.

Iată care sunt cel mai des întâlnite simptome

  • Inflamaţii proeminente în zona anală;
  • Disconfort atunci când stai în şezut;
  • Usturimi şi mâncărimi;
  • Dureri în timpul defecaţiei
  • Urme de sânge în scaun.

De asemenea, este important să menţionăm faptul că persoanele care au un stil de viaţă sedentar, dar şi persoanele care ridică greutăţi mari, au şanse mai mari să se confrunte cu această boală. Să nu uităm nici de faptul că femeile gravide au şi ele şanse mari să se confrunte cu hemoroizi în timpul sarcinii.

Băile de şezut

Dacă vrei să ameliorezi şi chiar să previi apariţia hemoroizilor atunci poţi apela la bai de sezut pentru hemoroizi.

Băile de şezut se pot realiza acasă şi fac parte de tratamentul împotriva hemoroizilor. Ele ar trebui să fie un obicei pentru toată lumea, căci pot face parte din rutina zilnică. Băile de şezut sunt eficiente atât împotriva hemoroizilor interni, cât şi împotriva celor externi. Ele au un efect calmant şi contribuie la reducerea inflamaţiilor, a mâncărimilor şi iritaţiilor din zona anală şi rectală.

Cum se realizează băile de şezut?

Pentru efecte garantate, apa trebuie să fie călduţă şi în niciun caz fierbinte. Băile nu ar trebui să dureze mai mult de 10 – 15 minute. Poziţia este şi ea extrem de importantă, specialiştii recomandă ca genunchii să fie poziţionaţi în zona pieptului. După baie este recomandat să foloseşti un prosop moale din material textil sau chiar unul din hârtie, dar să eviţi materialele dure sau parfumate, căci acestea vor irita zona.

Dacă îţi doreşti o acţiune mai puternică şi mai calmanta băile pot fi efectuate cu ceai de mușețel, gălbenele, coada șoricelului, coada calului, mărul lupului sau lumânărică.