Au spart gheaţa în Champions League: „Back in business!”


Galacticele au obţinut prima victorie în faza grupelor principale: CS Oltchim – Zvezda Zvenigorod 29-25
 

Obligate să nu mai comită niciun pas greşit pentru a rămâne în „cărţile” calificării, handbalistele de la Oltchim şi-au respectat sâmbătă seara promisiunile făcute suporterilor. Chiar dacă au întâlnit un adversar destul de ostil, care a luptat cu toate mijloacele posibile din primul şi până în ultimul minut, vâlcencele au demonstrat că, prin forţa extraordinară pe care o au ca echipă, pot să depăşească, orice obstacol.

Defensiva a dat semne de „oboseală” pe finalul primei reprize

Chimistele au început ca „din tun” partida cu Zvezda Zvenigorod, rusoaicele având nevoie de şapte-opt minute pentru a se dezmetici şi a înţelege cât de greu poate fi să marchezi în poarta Oltchimului când toate „rotiţele” angrenajului pregătit de Jakob Vestergaard funcţionează la parametrii optimi. Managarova, Bulatovic sau Barbosa le-au transformat în simple spectatoare pe cele două rusoaice care au apărat succesiv poarta Zvezdei (Sidorova şi Kalinina), campioana României distanţându-se la patru goluri, în minutul 9. Însă, după acest debut foarte bun, jocul vâlcencelor a început să „scârţâie”. Deşi atacul a rămas la fel de incisiv, defensiva a dat semne de „oboseală” şi tot ceea ce se câştiga cu trudă în „avanposturi” era pierdut cu uşurinţă în faţa porţii apărate de Paula Ungureanu. Rusoaicele s-au apropiat treptat de campioanele României, reuşind să egaleze situaţia, în minutul 22. Mai mult, peste numai un minut, handbalistele pregătite de Zdravko Zovko au preluat chiar conducerea pe tabela de marcaj. Vâlcencele au reacţionat însă cu promptitudine, au mai punctat prin Managarova şi Barbosa, şi au restabilit egalitatea la finalul primei reprize (16-16), evitând un scenariu similar cu cel petrecut în prima repriză a partidei cu Rail Cargo, din urmă cu două săptămâni, când unguroaicele au intrat la cabine cu un gol avantaj.

Bulatovic şi Navarro au decis soarta partidei

După o primă repriză cu bune şi cu rele, jucătoarele Oltchimului au revenit mai motivate de la vestiare, dornice să atragă „sorţii” de partea lor. Însă, nici rusoaicele nu s-au lăsat mai prejos, ţinându-se „scai” de campioanele României, convinse că o înfrângere la Vâlcea ar fi practic sinonimă cu eliminarea din Liga Campionilor. Elevele lui Jakob Vestergaard au demonstrat, după minutul 40 al întâlnirii, că pot „funcţiona” ca o echipă capabilă să cucerească cel mai important trofeu al handbalului european de club. Sprijinite foarte bine de colege, Katarina Bulatovic (impecabilă de la 7m, dar şi din numeroase alte situaţii în care a „torpilat” poarta rusoaicelor) şi Iulia Managarova au decis soarta partidei între minutele 40 şi 50, atunci când Oltchimul s-a distanţat la trei şi chiar patru goluri diferenţă. Rusoaicele au avut o tresărire de orgoliu în ultimele zece minute, au atacat cu îndârjire poarta chimistelor, dar paradele portăriţei iberice Silvia Navarro au făcut imposibilă revenirea rusoaicelor. Partida s-a încheiat cu victoria vâlcencelor, Oltchimul impunându-se cu 29-25 în faţa redutabilei campioane a Rusiei, Zvezda Zvenigorod.

Cele  mai bune marcatoare ale partidei au fost: Bulatovic 10 goluri, Managarova 7, Barbosa 3, Farcău 3 (pentru Oltchim), respectiv Postnova 6, Lacrabere 5, Nikolici 5, Cernova 2 (pentru Zvezda).

Calificarea în semifinale se va juca până în ultima etapă

Cu cele două puncte acumulate în urma victoriei din runda a III-a a Grupei 2 principală, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea a făcut primul pas concret pentru calificarea în semifinalele întrecerii. După înfrângerile suferite în primele două runde („acasă” cu Rail Cargo şi în deplasare la Krim Ljubljana), campioana României avea nevoie urgentă de acest succes, unul venit ca o veritabilă „descătuşare”. Însă, până la obţinerea biletelor către semifinale, galacticele mai au nevoie de cel puţin două victorii din ultimele trei etape: în deplasarea la Zvezda (2 martie), la Budapesta, în compania unguroaicelor de la Rail Cargo (9 martie) şi „acasă”, împotriva slovenelor de la Krim Ljubljana (17 martie).

Clasamentul Grupei 2

1.Krim 2 2 0 0 57-48 4p

2.Rail Cargo 2 2 0 0 58-56 4p

3.CS Oltchim 3 1 0 2 75-76 2p

4.Zvezda 3 0 0 3 83-93 0p

Vestergaard: „Încă putem câştiga grupa!”

Tehnicianul danez de pe banca Oltchimul a fost mulţumit de evoluţia sportivelor pe care le pregăteşte, subliniind însă că ele mai au mult de muncă până să atingă maximul de formă: „Am întâlnit o echipă bună, dar cred că victoria noastră este meritată. Mai este mult de lucru, dar cred că suntem pe drumul cel bun. Urmează două săptămâni de pauză în Liga Campionilor, prioadă care ne va prinde bine pentru a lega relaţiile de joc. Avem trei meciuri în campionatul intern pe care sper să le folosim la maxim pentru a pregăti partida retur cu Zvezda. Ştim că nu ne va fi uşor în Rusia, dar trebuie să câştigăm pentru a rămâne în lupta pentru semifinale. Încă putem câştiga grupa, dar asta depinde şi de dubla dintre Krim şi FTC Budapesta. Dacă cele două echipe îşi vor împărţi punctele, atunci avem şanse reale la primul loc, dacă nu, va fi foarte greu”.

Oana Manea: „Victoriile aduc victorii”

La finalul partidei, Oana Manea, unul dintre pivoţii Oltchimului, s-a declarat mulţumită cu rezultatul obţinut în faţa puternicelor handbaliste de la Zvezda, dar şi foarte determinată să obţină cât mai multe puncte din ultimele trei partide pe care campioana României le mai are de susţinut în Grupa 2. „Ne-am dorit enorm să învingem, am luptat mult şi până la urmă a ieşit bine. A fost foarte greu, dar ne aşteptam la acest lucru. Sper ca acum să fii trecut perioada neagră, să fie un succes care să ne descătuşeze. Victoriile aduc victorii, moralul va fi altul de acum. Credem cu toată convingerea că putem ajunge în semifinale. Ne pregătim să învingem în fiecare meci. Urmează o perioadă de două săptămâni de pauză în Ligă, vom avea timp să ne pregătim şi apoi să atacăm ultimele trei partide”, a declarat handbalista Oltchimului.