Astăzi, hram la biserica haiducului Dragu


• Roşiile – o comună cu profunde rădăcini religioase
Conform traiesteromaneste.ro, încă de la 1560, satul Roşiile dispunea de o biserică edificată din lemn – lăcaş de cultură şi religie – an care devine reper de atestare documentară a comunei:
„La 1633, este menţionată începerea construcţiei unei biserici devenită mânăstire, localizată în satul Pleseşti, foarte aproape de centrul comunei Roşiile, terminată abia în anul 1791. «Intrarea în Biserică a Maicii Domnului» din Pleşeşti are legenda de a fi fost construită de haiducul Dragu. În această zonă, se află pădurea Balaciului. Bătrânii spun că la colectivizare pădurea a fost defrişată, astăzi mai există doar un singur copac din fosta pădure, situat la răscrucea de drumuri dintre DJ 676 şi drumul care duce spre cimitirul satului, Hotăroaia, iar biserica a fost descoperită fără acoperiş. Se spune că haiducul Dragu are construite trei biserici pe aceeaşi linie: una la Roşiile, alta la Grădiştea, şi alta la Roeşti. Vechiul ei hram este «Intrarea Maicii Domnului în Biserică». Sătenii spun că mânăstirea ar data de pe la 1600. Prima pictură este de pe la 1805, se află în altar şi are, în prezent, şapte straturi. De asemenea, pictura din naos diferă de pictura din pronaus şi altar. Sunt trei stiluri de frescă.
O altă variantă, înscrisă în pisanie, este că biserica ar fi fost ridicată în 1793 de fraţii Ioan şi Preda Pleşescu şi diaconul Marin Pleşescu, după care satul şi-ar fi luat numele de Pleşeşti. Pictura a fost făcută pe la 1805 din ulei, esenţe de ierburi şi gălbenuş de ou, iar în altar sunt inscripţii ale lui Nicolae Pleşoianu. Se consideră că pentru construcţia acestei biserici nu s-ar fi folosit mistria, ci a fost tencuită cu mâna. În zidul gros de cărămidă (120 de centrimetri) se află doar patru geamuri, cu o lăţime de 80 centimetri, tocmai pentru a permite ridicarea boltei bisericeşti. Faţada exterioară a acestei biserici reprezintă diverse scene din viaţa omului. Biserica este printre puţinele care are pictate moartea cu coasa atât în partea de Nord, cât şi în partea de Sud. Ctitoria are faţadele pictate cu scene animaliere, peisaje, arhangheli, filosofi, sfinţi militari, mucenici, dar şi teme biblice clasice precum Judecata de Apoi, Izgonirea din Rai a lui Adam şi Eva.
Există şi a treia variantă care spune că, în anul 1633, a început construcţia şi s-a finalizat în 1791. Datorită vechimii acesteia, biserica a fost denumită «Mănăstirea», chiar dacă nu are nici o chilie sau construcţie aferentă”.