Artiștii populari vâlceni, invitați de către ICR Londra să expună la Bristol!


• în luna mai, Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii are în plan organizarea unui eveniment închinat olarilor din Horezu

Pe adresa Muzeului Județean Vâlcea a sosit, la finele săptămânii trecute, o invitație din partea ICR Londra pentru colaborarea în cadrul unui proiect dedicat ceramicii din zona Horezu.
Evenimentul gândit de către instituția condusă de către Radu Boroianu ar trebui să se țină la Bristol Folk House și va cuprinde mai multe componente: expoziție de ceramică tradițională, însoțită de ateliere demonstrative ale meșterilor din zonă cât și o conferință pe tema tehnicilor de prelucrare a ceramicii.
Managerul Claudiu Tulugea spune că, din punct de vedere financiar, este exclus ca instituția să poată răspundă afirmativ: „Este o manifestare care onorează cultura și tradiția vâlceană la cel mai înalt nivel. În cadrul Muzeului nostru, avem suficiente exponate care să poată reprezenta Vâlcea așa cum se cuvine, atât ceramică, țesături, sculpturi și nu numai din Horezu. Sunt piese extrem de rare, care alcătuiesc patrimoniul național și european pe care nu poți să le scoți așa, oricum din țară, pentru că sunt bunuri de imensă valoare pentru care trebuie încheiate niște asigurări. La acest moment, nu putem să răspundem afirmativ invitației din motive de natură financiară! Să vedem însă cu ce noutăți va veni ICR Londra în perioada următoare…”.
Rămâne de văzut cum și dacă va reacționa Consiliul Județean în această delicată problemă de reprezentare a Vâlcii peste hotare.

ICR, fascinat de zona Horezu

Institutul Cultural Român nu este la primul eveniment de dată recentă care să aibă cultura vâlceană din zona Horezu în prim-plan. În primăvara trecută, ICR, împreună cu Primăria Costeşti, au organizat o serie de evenimente destinate promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute.
„România nemaivăzută” un proiect centrat pe câteva dintre cele mai spectaculoase locuri ascunse ale țării s-a lansat în zilele de 7 şi 8 aprilie 2016, chiar la Costeşti, în prezenţa unor oficialităţi locale şi centrale, membri ai corpului diplomatic din România şi specialişti ai patrimoniului naţional. Evenimentul s-a desfăşurat lângă Schitul 44 de Izvoare din Parcul Național Buila-Vânturarița, iar scopul proiectului itinerant a fost descoperirea și promovarea universului cultural rural românesc.
Printre obiectivele proiectului se numără promovarea satului românesc ca una dintre ultimele civilizații arhaice și culturi tradiționale din Europa, identificarea elementelor unicat, multe dintre ele cu caracter de record european și prezentarea lor ca trăsături definitorii, încurajarea spiritului de competiție între comunitățile locale precum şi expunerea unor reprezentări vizuale (fotografii, artă plastică, exponate tradiționale) în spații exterioare României.
„România nemaivăzută” identifică și prezintă 15 localități rurale din România, care se diferențiază, nu neapărat prin pitorescul peisajului în care sunt amplasate sau prin brandul lor turistic deja consacrat, ci printr-o trăsătură unicat. De pildă, unul este satul labirint, altul este satul perfect rotund. Unul este construit în întregime din marmură, iar altul este singurul loc din Europa de Sud-Est unde au fost conservate cele mai multe mori de apă funcționale. Unul păstrează tradiții folclorice străvechi, altul a transformat una dintre cele mai vechi îndeletniciri de pe aceste meleaguri – păstoritul – în rafinament gastronomic.