APROAPE TOȚI ELEVII DIN VÂLCEA revin la școală! Situația pe localități


În urma Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 30 de sâmbătă, 15 mai 2021, privind actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din Județul Vâlcea în condiții de siguranță epidemiologică, cele 405 unități de învățământ din județul Vâlcea vor funcționa, în perioada 17-21 mai, după cum urmează:

Scenariul 1

Toți elevii la scoală, 338 de unități de învățământ din cele 71 de localități în care rata de incidență se situează între 0-1 la mia de locuitori. Este vorba despre elevii din localitățile Mateești, Băbeni, Nicolae Bălcescu, Stoenești, Brezoi, Budești, Muereasca, Călimănești, Gușoeni, Orlești, Păușești Măglași, Voicești, Popești, Râmnicu Vâlcea, Galicea, Racovița, Drăgoești, Dănicei, Diculești, Prundeni, Zătreni, Băile Olănești, Valea Mare, Bălcești, Câineni, Golești, Berislăvești, Copăceni, Stroești, Pietrari, Bărbătești, Dăești, Ocnele Mari, Vlădești, Horezu, Tomșani, Ionești, Bujoreni, Berbești, Alunu, Amărăști, Boișoara, Cernișoara, Costești, Fârtățești, Făurești, Ghioroiu, Grădiștea, Lăcusteni, Laloșu, Livezi, Lungești, Mădulari, Măldărești, Mihăești, Milcoiu, Olanu, Oteșani, Pesceana, Roșiile, Sălătrucel, Scundu, Șirineasa, Slătioara, Stănești, Stoilești, Sutești, Tetoiu, Titești, Vaideeni, Voineasa.

Scenariul 2

Față în față pentru copiii din grădinițe, elevii din ciclul primar, clasele terminale și elevii din învățământul special și online pentru celelalte clase, 67 de unități de învățământ din cele 18 localități din județ în care rata de incidență cumulată se află peste 1 la mia de locuitori. Aici este vorba despre elevii din localitățile Roești, Lădești, Păușești Otăsău, Perișani, Băile Govora, Frâncești, Ștefănești, Crețeni, Glăvile, Mălaia, Drăgășani, Șușani, Măciuca, Sinești, Bunești, Mitrofani, Runcu, Lăpușata.
Scenariile au fost aprobate în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean și avizate de către Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.

Mesajul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea

„Vă informăm că, în conformitate cu Ordinul comun ME-MS, școlile pot funcționa după două scenarii:
• scenariul 1, pentru unitățile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 1/1.000 locuitori (participarea fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor);
• scenariul 2, pentru școlile în care incidența în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 locuitori, dacă la nivelul localității nu este instituită măsura carantinei. Scenariul 2 presupune participarea fizică a tuturor preșcolarilor, elevilor din ciclul primar, a celor din anii terminali (clasa a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, a claselor terminale din învățământul profesional și postliceal, precum și a tuturor elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară) și participare în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”, au transmis reprezentanții IȘJ Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.

Personalul unităților de învățământ este obligat să poarte masca de protecție

În context, este de amintit faptul că organizarea orelor remediale cu prezența fizică a elevilor, indiferent de rata de infectare cu virusul Sars COV-2, este permisă dacă, la nivelul localității, nu este impusă starea de carantină. Personalul unităților de învățământ are obligația să poarte masca de protecție în permanență în școli: în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în unitatea de învățământ, în interior, în timpul pauzelor. Excepție: situațiile în care procesul specific de predare/ învățare/ recuperare impune un contact vizual complet, situație în care se vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de doi metri.
„Conform HG 550/14.05.2021, dispare obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise, cu condiția distanțării. Așadar, această regulă poate fi aplicată și în curtea școlii. Pauzele rămân decalate pentru a evita aglomerarea. Îi îndemnăm pe colegii noștri profesori, pe elevi și pe părinți să fie prudenți și să respecte toate regulile sanitare impuse de situația epidemiologică actuală, având în vedere faptul că de acest lucru depinde întoarcerea tuturor la școală și desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță! Totodată, amintim că vaccinarea voluntară este importantă pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 și pentru întoarcerea cât mai repede la normalitate! Data de referință pentru aceste informații este 15 mai 2021, ora 13.30”, au mai informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de comunicare al IȘJ Vâlcea