„Anul 2014 a fost cel mai bun din cariera mea”


• favoritul la obţinerea titlului de cel mai bun sportiv vâlcean din 2014 ne-a vorbit despre ce a însemnat anul care se încheie pentru el, dar şi care sunt planurile sale pentru 2015

Rares_Toader Rares2Chiar dacă are numai 17 ani, Rareș Toader poate fi considerat cu ușurință unul dintre cei mai valoroși sportivi pe care secția Atletism a Clubului Chimia Râmnicu Vâlcea i-a avut în ultimul deceniu. Vicecam­pion olimpic la cadeți și deținător al recordului național la categoria sa de vârstă la aruncarea greutății, sportivul originar din Călimănești a avut un an 2014 de vis. Pe lângă medalia de argint obținută la Olimpiada din China, Rareș Toader a obținut și un prestigios loc nouă la Campionatul Mondial din Statele Unite. La această ultimă perfor­manță se impune făcută mențiunea că atletul vâlcean a concurat la categorie superioară de vârstă, împotriva unor concurenți cu unu, doi sau chiar trei ani mai mari decât el. Chiar și așa, Rareș a reușit o performanță deosebită, încheind între primii zece sportivi la nivel mondial.
Zilele trecute am reușit să stăm de vorbă cu Rareș Toader, cel care urmează să fie desemnat sportivul anului în topul alcătuit de conducerea Clubului Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea. De asemenea, el are șanse importante să reediteze performanța din 2013 și să fie desemnat sportivul anului 2014 din întreg sportul vâlcean. Gala Sportului Vâlcean este programată joi viitoare.
–Rareș, ai avut un an 2014 foarte bun. Chiar unul de vis am putea spune..
–Da, așa este. Am avut cel mai important din cariera mea de până în acest moment.
–Rezultate extraordinare atât la competițiile naționale și mai ales la cele internaționale. Vorbește-ne puțin despre ele.
–În acest an, prima performanță a fost reprezentată de depășirea recordului național la categoria mea de vârstă. În data de 3 mai am reușit să arunc 21.70 metri și să stabilesc un nou record. Apoi, a urmat Campionatul Mondial din Statele Unite, acolo unde am ocupat locul nouă, chiar dacă am concurat la o categorie mai mare de vârstă, la juniori I. A urmat participarea la Baku, în Azerbaidjan, la trialul de calificare pentru Olimpiada din China. Acolo am obținut locul al doilea. Apoi a venit marea provocare din China, unde s-au ținut anul acesta Jocurile Olimpice pentru cadeți. Am reușit, consider eu, să mă ridic la nivelul așteptărilor și am câștigat medalia de argint olimpică. Este cea mai importantă performanță de până în acest moment pentru mine.
–Rareș, știu că atât la Baku dar și în China ai fost depășit de un sportiv polonez. Așa invincibil este el? Care ar fi atuurile lui?
–Sportivul polonez care a câștigat medalia de aur la Olimpiada din China este mai mare, din punct de vedere fizic, decât ceilalți concurenți. El are aceeași vârstă ca noi, dar este mult mai puternic. Acesta este principalul lui avantaj. Probabil ar mai fi și alte avantaje. Trebuie să ne gândim că în Polonia sportul acesta, aruncarea greutății, are o mult mai mare tradiție decât la noi și acolo sunt mulți concurenți valoroși. Există o mai mare concurență în campionatul lor intern, iar concurența duce la performanțe. Poate mai este vorba și despre condițiile de pregătire, ar fi mai multe. Oricum, nimeni nu este invincibil și consider că sunt mai mulți sportivi care l-ar putea depăși pe polonez.
–Știu că ai fost descoperit și îndrumat către acest sport de către bunicul tău, Aurel Berbece. Acum cine te antrenează?
–Într-adevăr, bunicul m-a descoperit și îndrumat spre acest sport, iar pentru asta nu pot decât să îi mulțumesc. Acum, chiar de câteva zile, mă pregătesc la CS Chimia alături de antrenorul Claudiu Cîrstea. Apoi, Federația de Atletism îmi va stabili un alt antrenor. Cel mai probabil mă voi pregăti cu domnul Teodor Aghache, cel care antrenează și lotul Turciei. Am încredere că va fi totul foarte bine.
–Este posibil să fii din nou desemnat sportivul anului în județul nostru, după ce ai câștigat și anul trecut marele trofeu…
–Vreau să spun că am fost foarte onorat anul trecut când am aflat că am fost desemnat sportivul anului în județul Vâlcea. Și mă bucur foarte mult că am reușit să nu îi dezamăgesc pe cei care au avut încredere în mine și am obținut o medalie olimpică în China. Nu știu dacă și în 2014 voi fi desemnat cel mai bun sportiv vâlcean. Rămâne de văzut. Și la atletism, cât și la alte sporturi s-au obținut rezultate foarte bune și sigur mai sunt și alți sportivi luați în calcul pentru acest titlu. Cred că a fost un an destul de bun pentru sportul vâlcean.
–Ce urmează în 2015? Care ar fi cele mai importante competiții la care vei participa?
–Mai întâi, în 2015, în luna fe­bruarie, voi avea Campionatele Naționale, acolo unde voi participa la categoriile Juniori I și Seniori. În martie, în Portugalia, va avea loc Cupa Europei la aruncări. Apoi, în luna iulie, sunt programate Cam­pio­na­tele Europene la Juniori I din Sue­dia. Voi participa și acolo și chiar sper să mă întorc cu o me­da­lie. De­sigur, pe parcursul anului 2015 vor mai fi și alte concursuri importante de la care sper să mă întorc cu medalii, așa cum ar fi Balcaniadele sau alte concursuri naționale.
–Mulțumesc pentru timpul acord și îţi doresc mult succes în anul care urmează!