A ieșit pe piață „Hoinar prin Râmnicul de altădată”


La aproape cinci ani de trecerea sa în neființă, visul de dinaintea despărțirii profesorului Gherghina de această lume s-a împlinit! Ultimul său omagiu adus orașului se numește „Hoinar prin Râmnicul de altădată” și este cea din urmă declarație de dragoste pentru aceste locuri a celui care a fost profesorul Mihail Titi Gherghina.
Cele două volume adună, în peste 750 de pagini, serialul pe care „Curierul de Vâlcea” l-a găzduit în ultimii ani de viață ai lui Titi:
„În cartea de față, sunt publicate peste 100 articole, iar multe din informațiile prezentate sunt inedite, niciodată publicate anterior. Ele scot în evidență viața care a pulsat în vechiul Râmnic, lăsând cititorul față-n față cu târgul devenit oraș de până în 1948. Acel leagăn al copilăriilor nespus de fericite cu miros de tei, adică Râmnicul pierdut și irepetabil. Această carte nu se naște din nostalgie, nu trăiește din regrete și nici nu împrăștie resentimente. Verbele sale sunt reci. La fel și faptele pe care le însumează. Efortul autorului este unul intenționat impersonal, mențiunile și referirile cu persoana întâi tind către zero. Este singura manieră în care și-a permis să se prezinte orașul de altădată și, mai mult ca sigur, orașul de niciodată”, reiese din cuvântul autorului.

Posting....