80 de diplome de fidelitate acordate pensionarilor


• vizați, cei trecuți de 90 de ani și membri ai CARP Râmnicu Vâlcea • Grigore Răban, inițiatorul acțiunii
 

Pentru că anul viitor, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Râmnicu Vâlcea marchează 60 de ani de la înființare, vârstnicii trecuți de 90 de ani, membri ai instituției, primesc diplome de fidelitate. Cel care a inițiat acțiunea este nimeni altul decât președintele CARP, Grigore Răban. Până-n prezent, s-au acordat 80 de astfel de atenții. „80 de diplome de fidelitate au mers către pensionarii trecuți de 90 de ani, toți din-afara municipiului și mai ales din mediul rural. Miercurea trecută s-au acordat 32 de diplome, joi, 23 și vineri, 25. Acțiunea continuă și vom viza, de data aceasta și membri CARP din Râmnicu Vâlcea”, a precizat, pentru ziarul nostru, Grigore Răban.

Cum liderul pensionarilor nu poate ajunge la toți cei incluși în grupul țintă, multe dintre diplome ajung la beneficiari prin poștă. Ca exemple, au primit până acum diplome Ilina Jijeu din Pesceana, de 97 de ani, Maria Burdoază din Mihăești, de 96 de ani, Marin Ruxanda din Vlădești, de 98 de ani, Elisabeta Moșteanu din Budești, de 94 de ani etc. Ieri, o astfel de diplomă i s-a înmânat și lui Aurel Ivănescu, de 90 de ani, veteran de război, născut pe 23 februarie 1923, cu o vechime ca membru CARP Râmnicu Vâlcea, de peste 30 de ani.

Mica istorie a CARP Râmnicu Vâlcea ajunge la pensionari

Cum nu toți membri Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Râmnicu Vâl­cea cunosc istoria acestei unități, data înființării, președintele instituției, Grigore Răban, le-a oferit acestora, în plicurile cu diplomele de fidelitate, și o scurtă in­for­mare. Redăm, mai jos, conținutul adresei:

„Cu permisiunea dumneavoastră, îndrăznim să vă informăm că:

În 1879 s-a înființat la Craiova o aso­ciație de ajutor a muncitorilor și micilor meseriași sub numele de «Adju­to­rul», în scopul ajutorării membrilor în caz de boală, deces, acordarea de pensii celor invalizi, vârstnici etc. Extin­zându-și activitatea în toată Oltenia, asociația înființează la Râmnicu Vâlcea, o sucursală care avea același scop, iar din 1907 devine independentă sub denumirea «Adjutorul Alexandru M. Alexiu», fondatorul ei, polițaiul orașului Rm. Vâlcea (n. 1849 – d. 1944), mem­bru în Consiliul Județean Vâlcea. Activitatea societății a continuat și după al II-lea Război Mondial până în anul 1948 când și-a încetat activitatea din motive necunoscute, fondul acesteia fiind preluat de către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Rm. Vâlcea, înființată în anul 1954, prin decizia nr. 18.320 din 17.11.1954 a Comitetului Executiv al Consiliului popular al raionului Rm. Vâlcea, decizie emisă conform Decretului nr. 204 din 21.11.1951 prin care s-a dat dreptul pensionarilor de a se organiza benevol, în Asociații de Ajutor Reciproc. Cei 76 de membri fondatori, în prima adunare generală din 05.12.1954, au ales președinte pe dl. Nadolu Marin, Consiliul de Conducere (Iana Grigore, Tifrea Maria, Petrescu Grigore Virgil, Săndu­lescu Gheorghe, Nicolaescu Vasile, Bunea Maria, Dani Ludmila) și Per­so­nalul operativ, toți pensionari, cu activitate îndelungată, mai ales în domeniul administrativ-contabilitate.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensio­narilor Rm. Vâlcea este organizație cu caracter civic, persoană juridică de drept privat cu caracter nepatrimonial, neguvernamental, apolitică, cu scop caritate, de întrajutorare mutuală și asistență socială, funcționează conform Legii 540/2002, în deplină autonomie și independență față de organizațiile locale și centrale de stat sau partide politice. Prin activitatea sa, CARP Rm. Vâlcea, cu un număr de peste 30.000 membri, dispuși în toate cele 89 de localități vâlcene, în cadrul celor nouă filiale: Rm. Vâlcea, Băbeni, Bălcești, Băile Govora, Băile Olănești, Câineni, Pesceana și Tomșani, coordonată de Consiliul Director, Consiliul Consultativ și apro­bată de Adunarea generală duce la îndeplinire integral prevederile statutului CARP și ale Legii 540/2002.”