625 de ani de la prima atestare documentară a Călimăneștiului


• Te Deum la Mânăstirea Cozia • diplome de fidelitate familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie
 

„Eu, cel în Hristos Dumnezeu, binecinsti­to­rul și de Hristos iubi­torul, Ioan Mircea mare voievod și domn a toată Țara Ungrovlahiei. …am binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire în numele sfintei și de viață înce­pă­toarei troițe, dumne­zeire nezidită, prin care împărații împărățesc și domnii domnesc, pentru care trăim și ne mișcăm și suntem, la locul numit Nucet pe Olt, adică Cozia…” (P.P. Panaitescu și D. Mioc – Documenta Romaniae Historica, B. Țara Românească, vol.I, București, 1967…)

Mânăstirea Cozia a fost locul marcării a 625 de ani de la prima atestare documentară a orașului Călimănești. Ieri, la Sfântul locaș s-au adunat credincioși, autorități locale: primarul Florinel Constantinescu și „vicele” Vasile Scârlea, profesorul Gheorghe Oprica, ing. Mihai Sporiș, politicianul și om al locului, Samoil Vâlcu. Fețele bisericești au ținut o slujbă religioasă după care a urmat un cuvânt de înțelepciune al Arhim. Dr. Vartolomeu Androni, Starețul Mânăstirii Cozia. „Ziua orașului Călimănești coincide cu marcarea a 625 de ani de la prima atestare documentară și a orașului Râmnicu Vâlcea. Măcar aceste fapte importante să le păstrăm în sufletele noastre. Dacă trec așa, neobservate, se uită. Pe această cale, îi mulțumesc domnului primar că nu a lăsat neobservat acest eveniment”, a precizat Starețul Vartolomeu Androni.

La rândul său, edilul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu, a vorbit despre statornicia în credință a localnicilor, dar și despre numărul mare de turiști ce vizitează Sfântul locaș: „Acum 625 de ani, pe 20 mai, Mircea cel Bătrân ridica din temelie o mănăstire. Despre istoria acestui locaș nu voi vorbi eu, ci avem aici profesorul Gheorghe Oprica și ing. Mihai Sporiș  care vă vor spune mai multe. Cert este că una din trăsăturile localnicilor este statornicia în credință. Mă închin în fața celor care păstrează legătura directă cu localitatea. La mulți ani!”.  Primarul localității, Florinel Cosntantinescu, a oferit, în încheiere, diplome de fidelitate familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Daria FLORESCU, Alin Emilian TUDOROIU