5.500 de vâlceni au primit educaţie financiară


• şase bibliotecare au fost premiate pentru excelenta implicare în implementarea programelor

În perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 s-a desfășurat o nouă etapă a programelor de e-commerce şi educaţie financiară „Banii pe net” şi „BaniIQ”. Lansat în 2012, BaniIQ, este cel mai extins program de educaţie financiară la nivel naţional, iar Banii pe Net este pri­mul program de educaţie despre comerţul electronic lansat în Ro­mâ­nia, în 2014. Ambele programe sunt derulate de Visa Europe, îm­preu­nă cu băncile membre din România și Junior Achievement România.
„Prin parteneriatul încheiat în 2012 cu Fundaţia IREX, progra­mele au oferit acces publicului larg la educaţie financiară prin reţeaua de biblioteci publice, cu scopul de a-i ajuta pe români să-şi admi­nis­treze bugetul personal şi să fa­miliarizeze consumatorii cu ser­vi­ciile financiare. La nivel naţional, aproape 24.000 de români au finalizat, în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 cursurile de­rulate în 300 de biblioteci publice din 15 județe, iar 80% dintre aces­tea se află în mediul rural. Judeţele cu cel mai mare număr de per­soa­ne care au finalizat training-urile în mediul rural sunt Vâlcea, Dolj, Suceava, Neamţ şi Mureş, unde există o reţea mai extinsă de bi­blio­teci publice care au participat la program”, se arată într-un co­mu­nicat de presă primit ieri pe adresa redacției noastre.
„Este primul pas către inclu­ziunea financiară a mediului rural, care pregăteşte terenul pentru etapa următoare, atât de necesară şi de aşteptată: bancarizarea zonelor rurale. Peste două treimi dintre cei care au urmat cursurile în bibliotecile rurale reprezintă populaţie adultă, peste 35 de ani, ceea ce arată dorinţa locuitorilor de la sate de a-şi îmbogăţi cunoştinţele financiare”, a declarat Cătălin Crețu (foto), director general pentru România, Croația, Malta și Slovenia al Visa Europe.

Din nouă premii la nivel național, șase au ajuns în Vâlcea

Cei mai numeroşi participanți la cursurile de comerț au provenit din județul Vâlcea. În plus, din cele nouă premii acordate la nivel na­ţio­nal, şase au fost obținute de către bibliotecari din județul Vâl­cea. Cele șase bibliotecare pre­miate pen­tru implicarea în buna orga­ni­zare a sesiunilor de instruire a pu­blicului sunt: Eliza Matei – Biblio­teca din Copăceni, Elena-Maria Ciobotea – Biblioteca Vlă­deşti, Ioana Goran – Biblioteca Păuşeşti-Măglaşi, Cristina Prunel-Bărbu­lescu – Biblioteca Municipală Dră­găşani, Tincuţa Stoicănoiu – Bi­blio­teca Scundu și Mihaela Silvia Mă­gureanu – Biblioteca din Costeşti.