3.000 de elevi vâlceni au trecut prin emoțiile primei probe scrise a Bacalaureatului


• operele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu sau Ion Barbu i-au pus pe aceștia la grea încercare
• camerele video au funcționat fără probleme în toate cele 12 centre de examinare
Ieri, centrele de examinare din județul nostru au fost luate cu asalt de cei peste 3.000 de absolvenți ai liceului care s-au înscris la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat. Aceștia au avut de susținut proba E, adică disciplina Limba și Literatura Română. Pentru această probă, au fost pregătite două tipuri de subiecte. Cele cu dificultate mai mare i-au vizat pe absolvenții profilului umanist, iar celelalte au fost destinate absolvenților profilului real. Mai trebuie spus că aproximativ 90% dintre elevii vâlceni care au susținut ieri prima probă scrisă a Bac-ului sunt absolvenți ai promoției 2014, iar restul provin din promoțiile anterioare. Și în acest an, examenul s-a desfășurat sub stricta „supraveghere” a camerelor video, acestea funcționând fără probleme în toate sălile celor 12 centre organizate pe raza județului Vâlcea.
Conform spuselor dascălilor care au elaborat subiectele pentru examen, dificultatea a fost una medie. Totuși, nu de aceeași părere au fost elevii, care au afirmat în cor că subiectul al treilea a fost destul de dificil. Cei de la profilul uman au avut de prezentat tema și viziunea despre lume într-un text poetic aparținând lui Nichita Stănescu, Ion Barbu sau Tudor Arghezi, în timp ce realiștii au avut de prezentat aceeași cerință, cu deosebirea că textul poetic aparținea lui Mihai Eminescu.
Examenul de Bacalaureat va continua astăzi, cu proba scrisă la Limba și Literatura Maternă, mâine este programată obligatorie a profilului, urmând să se încheie vineri, când absolvenții clasei a XII-a vor avea de trecut prin furcile caudine ale probei scrise la alegere a profilului și specializării.
Afișarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie, până la ora 12.00. În aceeași zi, elevii care se consideră nemulțumiți de notele obținute vor putea depune contestații, în intervalul orar 12.00-16.00. Acestea vor fi soluționate în perioada 8-10 iulie. Conform informațiilor prezentate pe site-ului Ministerului Educației, rezultatele finale vor fi anunțate în data de 11 iulie.