„2012 a fost cel mai bun an şi cu cele mai multe realizări din istoria recentă a Teatrului Anton Pann”


adrian_roman• ne-a declarat binecunoscutul regizor Adrian Roman
 

Anul 2012 a fost unul de excepţie pentru Teatrul Anton Pann şi pentru iubitorii de teatru din Râmnic, dar am putea spune şi pentru iubitorii de teatru din ţară şi chiar de peste hotare. Despre toate acestea am scris pe parcursul anului trecut şi la începutul acestui an. Pentru a afla şi proiectele din 2013, am stat de vorbă cu directorul teatrului râmnicean, regizorul Adrian Roman.

Domnule director, ştiu că la începutul acestui an aţi avut trei spectacole, la care sala a fost plină, cum apreciaţi asta, un început bun?

Sigur, totdeauna orice început de an la un teatru, şi mai ales din provincie, nu este uşor, pentru că ianuarie, se ştie, este o lună în care oamenii îşi revin după sărbătorile de iarnă şi încă nu sunt pregătiţi să-şi reia o viaţă culturală. Cu toate acestea, avem două spectacole, este vorba de „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare şi „Aproape” de John Cariani, spectacole care au priză, în principal, la un public tânăr, care este şi un public mai mobil, care se mişcă mai mult. Ca să fiu sincer, este un public pe care începem să ne bazăm, din ce în ce mai mult, şi trebuie să vă spun, fiind în sală la aceste spectacole, să constat că ei vin să le revadă. Deci sunt tineri care vin să vadă de două-trei ori aceleaşi spectacole, pentru că le plac foarte mult. Deci, din punctul acesta de vedere, am început bine, dacă ai spectacole bune, ai şi săli pline.

Ştiu că anul trecut, în luna februarie, aţi avut invitaţi doi folkişti, am înţeles că şi anul acesta pregătiţi ceva, în special, pentru doamne şi domnişoare.

Da, într-adevăr, este vorba de doi… nu ştiu dacă să le spun neapărat folkişti, pentru că ei cântă o muzică foarte, foarte variată. Este vorba de Silvan Stâncel şi Ovidiu Scridon. Silvan Stâncel este, în principal, un virtuoz al chitarei, el organizează şi nişte tabere pentru chitară, foarte cunoscute în România, şi este unul din cei mai buni chitarişti de muzică Flamengo, ceea ce se aude, trebuie să recunoaştem, destul de rar. Ei vor reveni la Râmnicu Vâlcea, chiar pe 1 Martie, o zi cu încărcătură specială, să spun aşa, în care vor oferi, împreună cu Teatrul Anton Pann, un concert, care se va numi „Pentru ea”, un concert pe care domnii îl pot oferi doamnelor şi domnişoarelor sau ele şi-l pot oferi lor însele, ca un foarte frumos cadou de 1 Martie. Sunt foarte mulți oameni care au fost la concertul de anul trecut, le-a plăcut şi sper să revină şi în această primăvară.

Am aflat că aveţi în pregătire o nouă piesă de teatru, despre ce este vorba?

Cum zicem noi, o avem în repetiţie. Este vorba de un spectacol, realizat de regizorul care a făcut la noi şi „Visul unei nopţi de vară”, Botoş Balint, un regizor foarte tânăr, care împreună cu Raluca Sas, dramaturg şi profesor la Universitatea Babeş Bolyai, din Cluj, Facultatea de Teatru şi Televiziune, scriu un text inedit, pentru că el se scrie în timpul repetiţiilor. Ei au venit cu o idee de text, care împreună cu actorii dezvoltă aceste idei şi scriu textul care va avea titlul, împreună cu spectacolul, bineînţeles, „Promisiunea unei vieţi frumoase”, din cauza lui Cehov, pentru că ideile lor au pornit de la o piesă a lui Cehov, este vorba de „Trei surori”. Dar cine cunoaşte această piesă, evident că nu va cunoaşte nimic din ea. Sper să fie un spectacol care să se adreseze, în special, tot tinerilor, şi să aibă, cum spuneam la început, săli pline ca şi celelalte spectacole ale teatrului nostru.

Munca depusă şi spectacolele realizate la Anton Pann au început să fie recunoscute la nivel naţional, chiar şi internaţional. Anul trecut, am avut reprezentanţi ai juriului UNITER, la Râmnicu Vâlcea, la Teatrul Anton Pann, şi în acest an, în luna ianuarie, i-aţi avut oaspeţi. Deci, a început să fie ceva normal…

Este vorba de juriul UNITER, care la fiecare început de an, vizionează spectacolele cele mai importante din ţară, pentru a selecta, pe diverse categorii, pentru că sunt mai multe categorii, spectacole sau actori, care să fie nominalizaţi pentru premiile UNITER. Noi am propus trei categorii, să spun aşa, una pentru spectacole, este vorba despre „Visul unei nopţi de vară”, şi două pentru categoria de debut, doi tineri actori, care au debutat pe scena noastră, în acest spectacol, este vorba de Vlad Bârzanu şi Ana Şuşca. Vom vedea cu ce succes s-a vizionat acest spectacol, la care trei critici foarte importanţi de teatru au venit la Râmnicu Vâlcea să-l vizioneze.

Ce proiecte mai aveţi în lucru, în viitorul apropiat?

În viitorul apropiat, după ce vom afla şi care este bugetul pe anul 2013, aici bugetul ne dictează în mare partea ceea ce vom face şi proiectele noastre. După premierea cu „Promisiunea unei vieţi frumoase”, care va avea loc pe 9 şi 10 martie, vă pot spune şi data avan­pre­mierei şi a premierei, vor reveni la Râmnicu Vâlcea, doi din realizatorii foarte buni, deosebiţi ai teatrului româ­nesc, cei care au făcut şi spectacolul „Aproape”, de care am vorbit. Este vorba de regizorul Cristi Juncu şi scenograful Cosmin Ardeleanu, care vor începe repetiţiile la un spectacol, ce va avea premiera undeva la începutul lunii mai, după care, în mai-iunie, voi lucra eu la un spectacol. Ştiu deja la ce text, este vorba de „Pisica verde”, care va încheia, proba­bil, cu o premieră stagiunea 2012-2013.

Ce aşteptări aveţi de la 2013?

Totdeauna avem aşteptări de la viitor. Trebuie să spun că anul 2013, vine după anul 2012, care a fost un an, din cei 13 ani de când conduc Teatrul Anton Pann, cred, că a fost cel mai bun şi cu cele mai multe realizări din istoria aceasta recentă a teatrului, nu ştiu dacă vom reuşi să-l egalăm aşa de curând, dar cu un buget acceptabil, pentru că la mai mult nu cred că ne putem aştepta şi nimeni nu poate aştepta, sper să ne realizăm măcar proiectele şi să realizăm câteva spectacole bune, să mergem la câteva festivaluri internaţionale, să mai obţinem nişte premii, lucruri de care sper, să vorbim la sfârşitul anului 2013.

În încheiere un gând pentru cititori noştri.

Pentru cititori, care sper să fie în mare parte şi spectatori. Iar dorinţa mea este ca acest interviu, această discuţie a noastră, să-i incite şi să-i facă să vină la teatru. Le pot spune că dacă n-au fost încă la Teatrul Anton Pann, este unul din cele mai frumoase locuri din Râmnicu Vâlcea, unde îşi pot petrece o seară de neuitat. Cred că sunt foarte puţine aceste locuri, în special pentru oamenii care apreciază cultura, nu neapărat în fiecare seară, dar măcar de câteva ori pe lună. În care sigur, le garantez, se vor simţi foarte bine, fără nici o diferenţă faţă de orice teatru important din Bucureşti şi din România. Îi invit cu drag la spectacolele Teatrului Anton Pann.