195 DE ANI de la brevetarea invenției stiloului


Căzut aproape în desuetudine și prea puțin folosit în zilele noastre, stiloul este un dispozitiv mai «tânăr» decât, poate, și-ar imagina unii. Au trecut doar 195 de ani de când vâlceanul Petrache Poenaru breveta această invenție. Se întâmpla pe 25 mai 1827, la Paris, când tânărul Poenaru (avea doar 28 de ani) patenta această idee (înregistrată mai întâi, tot de el, la Viena) ce avea, ulterior, să schimbe într-un mod aproape radical felul în care oamenii de pe întreaga planetă urmau să scrie în următorii mai bine de 150 de ani.
Din păcate pentru Petrache Poenaru și chiar pentru România și Vâlcea, comunitatea internațională nu îl recunoaște pe el ca fiind inventatorul stiloului, invenția lui rămânând la stadiul de «condei portăreț». Asta pentru că invenția lui Poenaru nu a fost produsă în serie, americanului Lewis Edson Waterman fiindu-i recunoscută invenția stiloului pentru că dispozitivul său a fost produs în serie. Inutil să mai spunem că acest american a preluat ideea stiloului cu pompiță de la Petrache Poenaru.
Așa s-a scris istoria stiloului, cu oameni din națiuni (Lewis din Statele Unite) care demonstrau încă din acele timpuri un spirit mai înalt pentru consacrare și business, chiar dacă apelau și la căi oculte pentru a le obține. Din păcate, practicile umane au rămas aproape aceleași și la două secole de la momentul în care vâlceanul Petrache Poenaru putea intra în galeria marilor inventatori ai lumii!