15 august – termene pentru subvenția apicultorilor


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 4 iulie 2017, s-a publicat în Monitorul Oficial nr.516, Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2017 – 2019 a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar.
„Astfel, până la data de 15 august 2017, la Centrele judeţene şi la Centrul Municipiului Bucureşti ale/al APIA se depun Cererile de plată pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA) în anul 2017.
Beneficiarii Programului sunt:
• apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile: combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopulare a şeptelului apicol.
• cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.
Obiectivul Programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin: acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral; acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: măturător, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.
Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: 2017 – 32.542 mii lei; 2018 – 32.542 mii lei; 2019 – 32.542 mii lei” se arată în comunicatul semnat de către Denisa Iacob (foto), directoarea Agenției.