Zilele Bibliotecii „Marin Preda”


• editura Betta și scriitorul Ioan Barbu, pe agenda manifestărilor acestei prestigioase sărbători
 

Zilele Bibliotecii Județene „Marin Preda” din Alexandria (Teleorman) au ajuns la ediția jubiliară cu numărul XV, fiind un moment de bilanț al celor cincisprezece ani de când organizatorii, sub coordonarea directorului Viorel Fota, se întrec să adauge, de la an la an, noi valențe acestei sărbători de suflet închinată cărții. Anul acesta, manifestările se derulează pe parcursul a două zile: 15 și 16 noiembrie. Paleta lor este foarte bogată: lansări de carte, decernarea premiilor revistei „Caligraf” și ale tradiționalului concurs „Copiii noștri talentați”, expoziții. Sunt programate câteva vernisaje ale unor expoziții tematice: laureați ai revistei „Caligraf” , desene și picturi ale copiilor teleormăneni; Teodor Nicolae Săceanu – cărți cu autografe al scriitorilor teleormăneni.

În prima zi a tradiționalei sărbători a Bibliotecii „Marin Preda” din Alexandria, este invitat și scriitorul Ioan Barbu să lanseze cele mai noi apariții editoriale ale sale: romanele „Clopote în lacrimi”, apărut la Editura eLITERATURA, din București, și „Vulturul albastru”, care poartă sigla Editurii DESTINE LITERARE din Montreal, Canada. Editura BETTA (director Nicolae Roșu) este reprezentată la Zilele Bibliotecii din Alexandria de scriitorii Eliza Roha și Emil Lungeanu, care vor prezenta cărțile lor recente. Eliza Roha vine în fața cititorilor teleormăneni cu romanul „Teodora”, iar Emil Lungeanu cu „Jocul” (roman), „Omul exotic” (odiseea literară a Hannei Bota), „Jurnalul lui Henry Wilde” (roman) și „Raport la Congresul al XV-lea” (despre Eliza Roha, „un Cezar Petrescu feminin” al romanului de azi).

Între manifestările acestei sărbători este inclus și un moment cultural-artistic (poezie, muzică, dans), susținut de ansamblul comunei Islaz, localitate intrată în cartea de istorie pentru un eveniment de răsunet continental, la vremea aceea, de toată lauda, stima și prețuirea înaintașilor noștri. Aici, cu 165 de ani în urmă, la 9/21 iunie, a avut loc Adunarea populară care a aprobat Proclamația de la Islaz, adică programul Revoluției de la 1848, elaborat de Ion Heliade Rădulescu. Evenimentul a marcat începutul revoluției burgheze în Țara Românească.