Zalăul lui Gheorghe Tadici nu a reuşit minunea în finala Cupei EHF


• învinse la şase goluri în meciul tur, sălăjencele s-au predat şi pe propriul teren în faţa redutabilelor handbaliste de la Lada Togliatti

Devenit deja tradiţional, celebrul duel dintre doi mari antrenori ai handbalului european, Gheorghe Tadici şi Yevgeni Trefilov, a mai consemnat în această lună alte două episoade. Din nefericire pentru vulcanicul nostru compatriot, se pare că ghinionul îl însoţeşte mai întotdeauna atunci când elevele sale susţin „examene” în compania celor pregătite de nu mai puţin temeperamentalul tehnician rus. Dubla manşă a finalei Cupei Federaţiei Europene de Handbal (EHF Cup) din acest sezon a adus faţă-n faţă două echipe oarecum diferite, cel puţin în privinţa bugetelor (româncele fiind net inferioare la acest capitol), HC Zalău şi Lada Togliatti (Rusia). Însă, cum nu banii evoluează pe teren şi orice meci începe de la scorul de 0-0, luptător cum îl ştim cu toţii, Gheorghe Tadici a crezut în forţa echipei sale până în minutul 120 al dublei întâlniri. „Văduvite” evident în manşa tur din Rusia de aportul unor handbaliste de super clasă, dar şi incomodate de fusul orar, zălăuanele a început cu stângul finala, cedând cu 30-24. Toate speranţele sălăjencelor se puneau aşadar în meciul retur, Sala Sporturilor „Toni Alexe” din Oradea fiind locul în care una dintre cele două finaliste trebuia să triumfe.

Cu o apărare mult mai ermetică comparativ cu cea practicată în Rusia, sportivele pregătite de Gheorghe Tadici au reuşit să le ţină la distanţă pe adversare de poarta Mirelei Nichita. Însă, dacă apărarea a funcţionat mult mai bine, ofensiva a lăsat de dorit, rusoaicele reuşind şi ele la rândul lor să blocheze majoritatea acţiunilor. Cu numai şase goluri marcate şi un singur punct avantaj după primele 20 de minute (scor 6-5), sălăjencele îşi respectau statutul de David, cel incapabil de această dată să îl doboare pe Goliat. Minunea de la Oradea părea să se producă în numai patru minute, perioadă în care Zalăul a punctat de trei ori consecutiv, ducând scorul la 9-5. Însă, finalul primului act a fost favorabil rusoaicelor. Masive şi organizate în apărare, dar foarte agresive în atac, handbalistele lui Trefilov au redresat situaţia, intrând la cabine cu numai două goluri „handicap”, sălăjencele conducând cu 10-8, avantaj mult prea „subţire” pentru a câştiga cel de-al doilea trofeu european din istoria clubului ardelean.

Repriza a doua a aparţinut în totalitate sportivelor oaspete, lipsa jucătoarelor de valoare de pe banca de rezerve făcându-se simţită tot mai acut în tabăra româncelor. Rusoaicele au anulat încet dar sigur firavul avantaj al elevelor lui Tadici, minutul 50 fiind cel în care Zalăul a pierdut total contactul cu posibilitatea câştigării Cupei EHF, Lada conducând pentru prima dată, scor 16-15. Deşi au încercat să obţină măcar un succes de moral, diferenţa de un gol în favoarea rusoaicelor s-a menţinut până la final, handbalistele din Togliatti impunându-se cu 21-20 (51-44 la general!).

„Experienţa celor şase campioane mondiale şi-a spus cuvântul”

La finele partidei, antrenorul Gheorghe Tadici a trecut peste orgoliul rănit şi a felicitat câştigătoarea trofeului Federaţiei Europene de Handbal, adăugând următoarele: „A fost un meci mai greu decât cel de la Togliatti. Imi pare rău pentru publicul care ne-a susţinut că nu am putut mai mult. Trebuie să recunoaştem că experienţa celor şase campioane mondiale şi olimpice şi-a spus cuvântul, adversarele au fost mai bune! Totuşi, cred că finala rămâne o finală, un rezultat deosebit”.