Vuza strânge rândurile pentru privatizarea OLTCHIM


• Bursa.ro anunță că firma Chimcomplex a obţinut acordul de principiu de la un sindicat de patru bănci în vederea contractării unui credit de maxim 200 de milioane de euro, pentru preluarea Oltchim • clujeanul vine la privatizare împreună cu cel mai bogat român: Ioan Niculae

Termenele privatizării combinatului încep să preseze concurenții, iar primele semne în acest sens vine din partea singurului investitor autohton – Ștefan Vuza: „Avem discuţii finalizate cu un sindicat alcătuit din patru bănci pentru împrumutul de care avem nevoie. Nu pot nominaliza în acest moment care sunt cele patru instituţii bancare, dar pot menţiona că toate acestea sunt prezente şi în ţara noastră şi că am obţinut aprobarea de principiu” a declarat acesta publicației amintite adăugând că va participa la privatizarea combinatului în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding: „Este vorba despre cel mai mare trader de chimicale de pe planetă, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde dolari. Holdingul are sediul în Statele Unite ale Americii, dar este prezent în întreaga lume – în Singapore, în Beijing, în Istanbul, în San Paolo etc”. Se pare că Ştefan Vuza şi Ioan Niculae sunt pilonii unui consorţiu din care să facă parte şi compania americană Tricon Energy, în vederea participării la privatizarea Oltchim, InterAgro (grup condus de Ioan Niculae) fiind interesat, cu precădere, de producţia de PVC a combinatului, potrivit omului de afaceri: „Ioan Niculae va participa pe modulul II, din care face parte Arpechim, fiind interesat de partea de petrochimie. Noi vom participa în consorţiu cu Tricon Energy, pe modului I, axându-ne pe partea de sare şi chimicale”. Bursa. ro notează că  Tricon Energy are ca obiect de activitate transportul şi serviciile de marketing pentru produse chimice de uz industrial şi produse intermediare din polimeri, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina sa de internet. 

„Tricon este un transportator tradiţional al Oltchim şi Chimcomplex (parte a SCR Grup), în regiunea mediteraneană. Acţionarii Chimcomplex Borzeşti au aprobat, zilele trecute, în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor, participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, «singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar, şi achiziţia acestora, în măsura în care SC Chimcomplex SA Borzeşti câştigă licitaţia organizată în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale Societăţii». Astfel, acţionarii Chimcomplex au respins participarea la vânzarea activelor viabile ale Oltchim conform metodei şi procedurilor stabilite de către administratorul judiciar. În acest context, AGA de la Chimcomplex a aprobat atragerea fondurilor necesare, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare de maxim 200 de milioane de euro «şi constituirea, în vederea garantării obligaţiei de rambursare a sumelor contractate de la instituţiile financiare, de ipoteci mobiliare asupra tuturor activelor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea sau ale SC Oltchim SPV SRL şi/sau a tuturor activelor Societăţii»”, mai scrie publicația economică.