Vreţi să aveţi o vacanţă în siguranţă? Urmaţi recomandările poliţiştilor vâlceni!


Cu toţii ne dorim ca în vacanţă, copiii noştri să fie în siguranţă. Însă, de cele mai multe ori, timpul nu ne permite să-i supraveghem suficient. Şi pentru că ei au mai mult timp liber decât de obicei, le dăm mai multă libertate pentru a se relaxa, îi lăsăm în tabere şi excursii în alte localităţi, sau pur şi simplu la joacă în faţa blocului sau în parcuri.
Pentru ca ei să nu devină victime sau să nu se implice în fapte antisociale, ar trebui să ne asigurăm că i-am învăţat cum să se protejeze, explicându-le regulile minime de siguranţă. În acest sens poliţiştii recomandă:
-Asiguraţi-vă, în cazul celor mai mici, că ştiu numele complet, data naşterii, adresa şi numărul de telefon de acasă sau de mobil al unuia dintre părinţi, iar atunci când sunteţi în vacanţă spuneţi-le să nu se îndepărteze pentru a nu se rătăci. În cazul în care s-au rătăcit, spuneţi-le să nu încerce singuri să vă caute, să nu se sperie şi să ceară ajutor. Cel mai potrivit mod este să stea într-un loc unde pot fi văzuţi şi să  apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.
-Explicaţi-le de ce nu este bine să intre în contact cu persoane necunoscute şi nu le daţi voie să se îndepărteze prea mult atunci când merg la joacă.
-Dacă merg la ştranduri, piscină, lacuri, iazuri nu-i lăsaţi nesupravegheaţi şi explicaţi-le de ce nu este bine să intre în apă atunci când merg doar cu prietenii lor.
-Când ies la joacă cu bicicleta, role, trotinete, skate-board etc. explicaţi-le să nu iasă pe stradă, să fie atenţi la maşini şi să nu sară peste borduri sau alte obstacole, să nu se joace printre maşini în parcări.
-Nu le daţi bani atunci când merg la joacă şi spuneţi-le să aibă grijă de lucrurile personale (telefon mobil, tablete, console de jocuri etc.), aceste lucruri nu se împrumută celorlalţi colegi de joacă.
-Explicaţi-le de ce nu este bine să intre în conflicte cu alţi copii şi spuneţi-le că atunci când cineva este răutăcios şi îi jigneşte sau chiar vrea să-i bată să ceară imediat ajutor celor din jur.
-Asiguraţi-vă că cei din anturajul copiilor dumneavoastră nu îi influenţează negativ şi nu îi atrag în activităţi ilegale.
-Când se joacă pe calculator, asiguraţi-vă că nu intră pe site-uri nepotrivite vârstei lor şi că nu vorbesc cu persoane necunoscute. Discutaţi cu ei acest subiect şi explicaţi-le că nu este bine să meargă la întâlniri cu persoanele pe care le-au cunoscut pe internet.
-Dacă merg în tabere sau excursii, trebuie să îi sfătuiţi să asculte de supraveghetori, să nu părăsească locaţia de cazare neînsoţiţi, să aibă grijă de bagaje şi lucrurile personale şi să nu se lase influenţaţi şi atraşi de alţi colegi care doresc să facă lucruri teribiliste.