Viziunea USL pentru administrația publică locală (II)


Președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că lansarea programelor Uniunii Social – Liberale pe domenii precum economia, administrația publică, educația și agricultura a arătat că această structură politică are soluții viabile pentru problemele românilor și că este pregătită să guverneze România pe baza unor principii sănătoase și orientate către bunăstarea populației. Continuăm cu prezentarea măsurilor pe care USL le are pregătite pentru îmbunătăţirea actului administrativ.

Asigurarea funcţionării administraţiei publice locale

Cheltuielile de funcţionare cuprind chel­tuielile de personal şi cheltuielile cu bu­nurile şi serviciile necesare pentru reali­zarea atribuţiilor şi a competenţelor sta­bilite prin lege, precum şi pentru res­pec­tarea standardelor de calitate, cost şi normativelor de personal, specifice fiecă­rei unităţi administrativ-teritoriale. Guver­nul va stabili, împreună cu structurile aso­ciative ale autorităţilor locale, stan­dar­dele de calitate, cost şi normativele de personal pentru fiecare unitate admi­nistrativ-teritorială în  parte. „În situaţia în care unele unități administrativ-teritoriale nu dispun de suficiente venituri proprii pen­tru asigurarea funcţionării, conform stan­dardelor de calitate, cost şi nor­ma­ti­ve­le de personal, sumele necesare vor fi asi­gurate prin Legea bugetului de stat, pen­tru fiecare unitate administrativ-teri­to­rială în parte”, afirmă deputatul Buican.

Dezvoltarea comunităţilor locale

Se va realiza pe baza principiilor de solidaritate şi de concurenţă între autori­tă­­ţile locale. Suma alocată pentru dez­vol­tarea comunităţilor locale va repre­zen­ta cel puţin 2% din PIB pe an prin Legea bugetului de stat, pe toată durata mandatului de guvernare 2012-2016.

Fondurile pentru dezvoltare vor fi repar­tizate pe regiuni şi judeţe, prin Le­gea bugetului de stat, printr-o formulă sim­plă, care va ține cont de venitul me­diu pe cap de locuitor, numărul de unități administrativ-teritoriale și suprafaţa jude­ţului. „Din suma alocată regiunii, 50% va fi repartizată direct la judeţe, iar de aici la unităţile administrativ-teritoriale, în func­ţie de capacitatea financiară si suprafaţa acestora, iar jumătatea cealaltă va fi alo­cată de la nivel regional, prin selectarea de proiecte depuse de unitățile admi­nis­tra­tiv-teritoriale după modelul alocării fon­durilor europene”, a mai spus Cristian Buican. Mai trebuie spus că obiectivul strategic al USL va fi să finalizeze toate proiectele începute si neterminate, care vor fi finanţate în mod prioritar.