Vizită la meşterii populari vâlceni
Meşterii populari vâlceni au primit, în acest week-end, vizita membrilor Asociaţiei “Bucureştiul meu drag”, care are ca principal scop cunoaşterea Bucureştiului şi altor locuri din ţară. Membrii care au diverse profesii (arhitecţi, ziarişti, graficieni, ingineri etc.), organizează excursii, expoziţii foto în spaţii neconvenţionale şi editează o revistă electronică.
Cei 54 de participanţi, conduşi de Cristina şi Cristi Dumitru, au plecat din Bucureşti, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 30 martie, şi au descins la casa meşterului popular Constantin Manoli din Râmnicu Vâlcea, unde au avut ocazia să admire minunatele sculpturi în lemn (linguri de lemn, furci de tors, crucifixuri, minitroiţe). Expoziţia şi atelierul său au fost vizitate de personalităţi cunoscute din ţară şi străinătate. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, cel care a înlesnit contactele cu meşterii populari, le-a vorbit despre istoria, cultura, patrimoniul cultural şi frumuseţea locurilor din Râmnic şi judeţul Vâlcea.
Călătoria a continuat cu vizita la meşterii populari Eugen şi Violeta Pătru din Vlădeşti, renumiţi pentru vasele din ceramică albă (plosca cu trei guri şi douăsprezece braţe străchini, oale de sarmale şi taiere, ciobanul cu cobiliţa şi cu oile, ţăranca torcând, păsări care cântă, ulcioare-cocoş sau faimosul “dracones” – stindardul dacilor).
Ţesăturile olteneşti ale meşterului popular ţesător Cristina Niculescu din Budurăşti, comuna Stoeneşti, le-a încântat ochii şi sufletul. Ea este singura din ţară care mai ţese borangic. Mătasea provine din gogoşile viermilor crescuţi în curtea casei sale. Uneltele vechi, moştenite de la străbunici, mai sunt folosite şi acum la prelucrarea ţesăturilor. Ştergarele, brâurile, iile şi eşarfele produse în micul atelier din curtea casei sale, sunt foarte căutate în întreaga lume de amatorii de tradiţii populare autentice. Traseul călătoriei a cuprins şi vizitarea Complexului Muzeal de la Măldăreşti, unde se află Culele Greceanu, Măldarescu şi Casa Memorială I.G. Duca.
Punctul terminus a fost la meşterii populari Mihaela şi Ion Paloşi din Horezu, atât de cunoscuţi iubitorilor de ceramică de Horezu, dar nu numai, pentru talentul şi fantezia cu care integrează valorile tradiţionale ale ceramicii în universul artei moderne. Aici au putut vedea procesul complet al creaţiei vaselor ceramice, de la “cocoloşul” de lut până la produsul finit. Pe întreg traseul s-au organizat concursuri de cultură generală, câştigătorii fiind recompensaţi cu obiecte lucrate de meşterii populari vizitaţi. Membrii Asociaţiei “Bucureştiul meu drag” s-au simţit bine şi au promis că vor reveni la Vâlcea, pentru că îşi doresc să contribuie şi ei la revigorarea tradiţiilor populare româneşti. (http://www.orasul.ro; http://excursii-in-romania.com/contact).
Informaţiile ne-au fost furnizate de dr. Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.