Vin din mediul privat, am 12 ani de experienţă publică, am fost Preşedintele Casei de Sănătate Vâlcea, am făcut producţie pe unde am lucrat şi mă consider în totalitate: Aproape de oameni


Poza_Costi_Logo_UslDomnule Constantin Rădulescu, sunteţi preşedintele de Buget Finanţe al judeţului Vâlcea. Vă rugăm să ne precizaţi punctul dumneavoastră de vedere legat de propunerea de reducere a TVA-ului la 9% la alimentele de bază.

Având în vedere că actualul guvern s-a ţinut de cuvânt şi a reuşit să reia şi să repare din nedreptăţile pe care fostul guvern le-a făcut, şi ne referim aici la tăierile de pensii, salarii, ajutoare sociale, cifrele arată că, de 6 luni de când guvernul Ponta conduce, economia poate fi caracterizată ca fiind stabilizată şi în creştere. Putem vorbi din nou de creştere economică, dar mai ales de un deficit bugetar scăzut de la 4,1 la 2,2, despre cheltuielile publice reduse, despre venituri bugetare în creştere.

Aşadar, despre aplicarea de TVA de 9% cred că putem vorbi în condiţii reale întrucât există premise încurajatoare să facem acest lucru. Sunt state europene în care TVA-ul la produsele alimentare de bază este de 4% sau chiar zero.

Domnule Constantin Rădulescu, se vorbeşte în aceste zile de reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la… cât până la urmă?

Da, este în intenţiile noastre, este în ori­en­tările bugetare ale guvernului Ponta. Despre reducerea acestei cote unice se poate vorbi la concret la finalul pro­iecţiei bugetare. Nu este însă de ne­gli­jat faptul ca ne gândim ca persoanele cu venituri foarte mici să beneficieze de o cotă unică de impozitare între 8 şi 12%. Cota unică de 16% rămânând de bază. Este aşadar, după cum vedeţi, un subiect serios de analiză.

Domnule Rădulescu, sunt reale aceste previziuni pe care şi le propune guvernul dumneavoastră?

Domnule, eu pot să vă spun un lucru: am lucrat aproape 11 ani în mediul privat şi am fost director la companii private importante din judeţul Vâlcea. Una din companii cu acoperire zonală, companie ce avea la un moment dat 1.000 de angajaţi. Pentru mine este încurajator să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai mediului privat şi să-mi spună că după 6 luni de guvernare USL, au devenit mai optimişti atunci când vorbim despre afacerea lor în anul care urmează. Spun asta pentru că eu ştiu din experienţă proprie cât de greu se face producţie în mediul privat. Ştiu asta pentru că am trecut prin situaţia de a asigura lună de lună salariaţilor mei şi companiei banii pentru munca prestată şi cred că dacă aceşti oameni au spus că sunt mai optimişti cu viitorul companiilor lor, acesta este un lucru important pentru rezultatul guvernării.

În experienţa mea profesională m-am ocupat direct de producţie dar şi de marketing. Prin urmare, ştiu cât de greu este să faci producţie, dar ştiu cât de important este să aduci contracte noi pentru companie pentru că, în mediul privat numai aşa rezişti, iar asta o spun deoarece companiile la care am lucrat nu aveau nici un contract cu statul.

Care credeţi că este cea mai semnificativă măsură luată de actualul guvern?

Cea mai semnificativă măsură ţine de oprirea austerităţii pentru cei loviţi. Actualul guvern a dat banii înapoi pentru salarii şi pensii, a crescut indemnizaţia pentru mame de la 75% la 85%, am înce­put să corectăm nedreptatea care s-a făcut cu taxa auto şi vom da înapoi şoferilor banii încasaţi ilegal, pensiona­rilor li s-a făcut dreptate.