Veteranul de război Popescu I. Nicolae a împlinit vârsta de 102 ani


Popescu Nicolae, agricultor, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial (1941-1945), fiul lui Ion şi al Constantinei, s-a născut la 8 martie 1912, în satul Văleni, comuna Zătreni, judeţul Vâlcea şi are cinci clase primare. A avut cinci fraţi, toţi participanţi pe fronturile războiului II mondial, trei dintre ei (Ilie, Marin şi Constantin) căzând la datorie în floarea vârstei. Din căsătoria cu Maria (născută Constantinescu, în 1918) au rezultat doi copii: Ana, n. 5 nov. 1942 şi Constantin, n. 22 ian. 1944. Din partea băiatului are doi nepoţi: Emilia (căsătorită Paţanghel) şi Ion Constantin, şi şase strănepoţi (trei băieţi, fiii nepoatei şi trei fete, eleve de liceu, fiicele nepotului). Strănepoţii: Mihai Mădălin, este stabilit la Londra, Ionuţ Marian, este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, iar Petrică Bogdan, este elev la un liceu din Rm. Vâlcea.

„Nea Nae”, cum îi spun apropiaţii, a fost încorporat pentru instruirea militară obligatorie la 4 aprilie 1934, la Regimentul 8 Jandarmi şi lăsat la vatră la 4 aprilie 1937. În livretul militar, eliberat de Comisariatul Militar Hunedoara, este menţionat ca transmisionist: telefonist – centralist, cu gradul de fruntaş. 

După lăsarea la vatră este concentrat în două etape, iar din 1941, odată cu intrarea României în război, participă la Campania de Est cu Regimentul 2 Dorobanţi, Vâlcea (Regiment de Infanterie). Pe front a avut gradul de caporal şi a fost puşcaş şi telefonist.

La 2 septembrie 1941, după eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, a fost rănit „la porţile Odessei”, cum frumos se exprimă veteranul nostru. Conform O.Z. nr. 794/1941, acesta este rănit la circa 10 km vest de oraşul Odessa, iar la 6 decembrie este adus în ţară şi internat într-un spital militar unde primeşte îngrijirile medicale necesare. Câteva luni mai târziu, conform procesului verbal de clasare nr. 127H32, din 15 aprilie 1942, încheiat de către Comisia Medicală Mixtă a Comandamentului 1 Teritorial, este clasat cu 20% grad de invaliditate. 

În baza procesului verbal de clasare, prin Înaltul Decret nr. 3222 din 10 noiembrie 1941, cu privire la modul de conferire a decoraţiilor de război „în scopul de a răsplăti imediat meritele invalizilor din războiul pentru reîntregirea neamului”, la 15 ian. 1943 caporalul Popescu I. Nicolae a fost decorat cu Crucea „Serviciul Credincios” cu Spade, clasa a II-a (I.D. nr. 74/1943, brevet nr. 95.755) şi a beneficiat de drepturile acordate de lege pentru veteranii decoraţi cu medalia menţionată.

**

Vineri, 7 martie 2014, comandantul Centrului Militar Judeţean Vâlcea, colonelul Cristian Poienaru, reprezentantul Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea, maiorul Dan-Sorin Pancu şi subsemnatul, Eugen Petrescu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţeană Vâlcea, ne-am deplasat la domiciliul familiei Popescu, pentru a-l cinsti pe venerabilul veteran şi a-i ura „La mulţi ani” cu prilejul aniversării a 102 ani de viaţă.

Aici, în prezenţa copiilor săi, Ana şi Constantin, a nepoţilor Emilia şi Ion Constantin şi a secretarului Primăriei comunei Zătreni, juristul Ninciuleanu Pătru, sărbătoritului i-a fost transmisă o scrisoare din partea Ministerului Apărării Naţionale, semnată de ministrul Mircea Duşa. De asemenea, i-au fost decernate două diplome de onoare, una din partea Centrului Militar Judeţean Vâlcea şi cealaltă din partea Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea, iar din partea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” i-a fost decernată Medalia „Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941 – 1945”.

În cele câteva zeci de minute petrecute în casa familiei Popescu, am încercat să purtăm o serie de discuţii cu sărbătoritul, dar, din păcate, aşa cum am înţeles, în urmă cu câteva luni şi-a pierdut definitiv auzul, motiv ce a îngreunat foarte mult dialogul cu acesta. 

Ceea ce ne-a bucurat foarte mult însă, a fost faptul că bătrânul caporal (avansat după Revoluţia din Decembrie 1989 la gradul de plutonier adjutant în retragere), trăieşte în condiţii bune, de curăţenie şi căldură, că este hrănit şi îngrijit cu atenţie de către membrii familiei sale, motiv pentru care i-am felicitat şi i-am asigurat pe aceştia de preţuirea şi respectul nostru. 

Eugen Petrescu,

preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, Filiala Judeţeană Vâlcea