Veşti groaznic de proaste pentru chimişti: Gerea e de acord cu Zaremba!


• discursul noului ministru al Economiei se apropie tot mai mult de al controversatului reprezentant al PCC: privatizarea se amână pentru 2014
 

Concluzia este pe cât de simplă, pe atât de amară: privatizarea combinatului se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2014 dacă acesta va fi găsit. Vorbele vin chiar din partea lui Andrei Dominic Gerea, noul şef al Eco­no­miei. Așadar, în nici mai puțin de două săptămâni de la instalare, piteșteanul bate în retragere și trage de timp pentru un dosar de privati­zare despre care singur admite că „frige” rău de tot.

Curios sau, poate, nu pentru toată lumea este tonul adoptat de Gerea, aces­tuia nu i-au fost necesare mai mult de 10 zile pentru a ajunge la concluzia te­mutului Wojciech Zaremba care anun­ța de acum o lună inutilitatea eforturilor statului român de a grăbi privatizarea pentru finele acestui an: „Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii. Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câşti­ga­rea de timp, pentru că o astfel de ac­ţiune precum cea demarată de noi, pen­tru căutarea de potenţiali investitori, cere timp. Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dor­nice să finanţeze, este o problemă la ni­vel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii”.

Ministrul Economiei a repetat faptul că, în acest moment, există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat inte­re­sul pentru preluarea companiei Olt­chim, în timp ce campania de atragere de investitori pentru privatizare va con­ti­nua şi vor fi reluate discuţiile cu repre­zen­tanţii OMV Petrom referitor la posi­bila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, iar „pri­va­tizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochimică Bradu: „Săptă­mâna aceasta o să avem întâlnirea cu OMV, pentru că acum şase luni ei şi-au manifestat intenţia de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esenţial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate com­pen­sa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, şi asta au înţeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor, în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Piteşti. Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochimică Bradu.(…) Sunt pro­bleme serioase la Ministerul Econo­miei şi, aşa cum am spus şi la preluarea mandatului, avem câţiva cartofi fierbinţi, unul este Oltchim, unde a trebuit să fie luate măsuri urgente în această săptămână. Sunt deja manifestate intenţiile a trei societăţi, trei conglome­rate, ne concentrăm însă pe dezvol­tarea şi menţinerea activităţii pentru că până la urmă trebuie să fim conştienţi de faptul că această operaţiune de vânzare, de privatizare, durează şi până atunci nu trebuie să ne mai adâncim în pierderi. Oltchim are o pierdere patru milioane de euro”, a declarat Ministrul Economiei.

Cu alte cuvinte, între Oltchim și revenirea la viață stau doar 15 milioane euro, nu 50 sau mai mult așa cu anunțau sindicatele. Aceste fonduri ar fi necesare deschiderii unei secţii de tehnologizare, prin care să se înlo­cuiască acolo nişte membrane la anu­mite instalaţii, „s-ar putea ajunge la o limită de zero a deficitului, ceea ce ar fi extraordinar de important”: „Asta ne-ar da timpul de care avem nevoie pentru a ne desfăşura în linişte şi fără presiune procedura de privatizare în sensul în care noi ni-l dorim şi pe care l-am spus la început, adică să avem un investitor strategic puternic”.