Vâncea „Necredinciosul”: „Oltchim nu se vinde acum! Poate în doi-trei ani… dacă!”


• foarte vocalul sindicalist ALFA își urmează șeful cel mare de la București în credința că e nevoie de bani mulți pentru preluarea combinatului

După cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, vânzarea combinatului chimic Oltchim a intrat într-o nouă etapă: „În contextul procedurii competitive de vânzare a activelor Societăţii lansată de Oltchim SA la sfârşitul anului trecut în vederea vânzării unui număr de nouă pachete deţinute de societate în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă al cărei obiect este Societatea, în contextul selecţiei preliminare derulată de către Societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante în cadrul Procesului de Vânzare, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie săptămâna aceasta, după caz, contracte de vânzare de active după cum urmează: (1) Cu Chimcomplex S.A. Borzeşti, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7; (2) Cu Dynamic Selling Group SRL, cu privire la pachetul de active nr. 6; (3) Cu White Tiger Wealth Management Ltd, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9” a fost anunțul oficial din partea autorităților.
Cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică. Pachetele dorite de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Polioli, Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC.
Din partea sindicatelor, scepticismul este cuvântul de ordine, iar portavocea… cine altcineva, dacă nu Ionel Vâncea? „Oltchim nu se vinde acum! N-are cum! Poate în vreo doi-trei ani… dacă se vinde! E vorba de prea mulți bani, poate nu cât a zis Bogdan Hossu chiar din acest birou, anul trecut, adică miliarde de euro dar, în mod cert, de câteva sute de milioane, categoric! N-are Vuza banii ăștia, domne! Să fim serioși… Nu vedeți că se împrumută și el, săracu de unde poate?! E greu, combinatul ăsta e un colos…”
„Chimcomplex SA Borzeşti, în calitate de ofertant pentru pachetele de active aparţinând combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în contextul procesului competitiv de vânzare lansat la sfârşitul anului trecut, în conformitate cu prevederile Planului de Reorganizare al Oltchim şi în cadrul procedurii insolvenţei societăţii, anunţă semnarea contractului de cumpărare a pachetelor 1-5 şi parţial 7, în calitate de ofertant selecţionat preliminar. Finalizarea tranzacţiei depinde de îndeplinirea unor condiţii suspensive, printre care şi aprobarea din partea Adunării Generale a Creditorilor Oltchim” anunțase inițial compania lui Ștefan Vuza.

„Domnu` administrator special, mai ușor că speriați lumea dacă vorbiți fără cap: Oltchim nu dispare!”
• anunțul lui Bogdan Stănescu referitor la moartea iminentă a combinatului nu i-a picat bine liderului sindical
Zilele trecute, în paginile ziarului nostru, și-a făcut loc afirmația oficială a administratorului special Oltchim Bogdan Stănescu în legătură cu viitorul imediat al combinatului. Vorbele acestuia au avut o duritate care a zdruncinat Vâlcea: „Am semnat un contract de vânzare de active cu Chimcomplex, sunt invitați în zilele următoare White Tiger și Dynamic să semneze. Angajații vor fi preluați în cea mai mare parte, 90%-100% de către investitorii care vor fi aprobați pentru vânzarea activelor. În doi-trei ani, Oltchim nu va mai exista!”
Cum era de așteptat, dintre sindicate, declarația nu a fost deloc bine primită: „Eu aveam altă impresie despre Bogdan Stănescu. Mi s-a părut mereu un băiat calculat și cu capul pe umeri. Ce-o fi fost în mintea lui să declare așa ceva, chiar nu știu… L-am și sunat să-l întreb! Adevărul e cu totul altul: Oltchim nu va dispărea pentru că în contractul de vânzare vor fi prinse niște clauze clare, extrem de solide. Poate brandul să dispară, dar societatea rămâne pe loc!”