Tupeu adevărat: Pătru ia la mișto comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009!


• vâlceanca, ex-președinte al Autorității Electorale, tocmai a flituit Parlamentul

Ana Maria Pătru uimește iar: a trimis o scrisoare comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care i-a informat pe membrii acesteia că declină invitaţia audierii! Vâlceanca era aşteptată ieri la comisia de anchetă, dar n-a avut nici un fel de probleme în a-i lăsa cu ochii în soare pe aleșii neamului. Ana Maria Pătru este prima persoană invitată la audieri care nu se pre­zintă, până acum fiind audiaţi Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş, vicepre­şedintele AEP Marian Mu­huleţ şi Mircea Geoană.
„Consider însă că este suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de doamna Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Inclusiv la alegerile din 2009, care fac obiectul Comisiei din care faceți parte. Această zonă poate reprezenta o vulnerabilitate pentru sistemul democratic românesc. În opinia mea, pentru a lămuri în totalitate lucrurile pe palierul legal de softuri, cred că ar fi util, din perspectiva finalității demersului Comisiei, să se întâmple următoarele lucruri:
Lămurirea modului în care firma SIVECO, singură sau în consorții, câștigă aceste licitații pentru softurile de numărare a voturilor și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. În contextul mai multor articole de presă care sugerează acest lucru, ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14/1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial într-o democrație.
Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separat în acest sens. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisiei de control parlamentar SRI, pentru că există suspiciune rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropriată de fosta conducere a Serviciului Român de Informații.
În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative. (…)
AEP funcţionează la un înalt standard de eficienţă şi se află dincolo de orice posibilă suspiciune de partizanat politic. AEP este un pilon sănătos al statului român, care nu a fost hiperpersonalizat vreodată sau folosit în scopuri personale de mine ca şef al instituţiei sau de către oricine altcineva. De altfel, sunt convinsă că, dacă fostul preşedinte Octavian Opriş ar fi implementat registrul electoral, ar fi realizat informatizarea secţiilor de votare şi ar fi promovat legea finanţării partidelor politice, în timpul mandatului său, aşa cum am făcut eu, în 2012, niciunul dintre liderii politici (ex: Liviu Dragnea, Adrian Năstase etc.) nu ar fi fost con­damnaţi”, scrie Pătru în documentul de 10 pagini, care vine cu informaţii esenţiale în domeniul anchetei parlamentare.