Totul despre noua factură din 2013 (2)


Aceste prevederi sunt modificate şi exprimate mai explicit. Concret, din 2013 operaţiunile pentru care emi­te­rea facturii nu este obligatorie (dacă beneficiarul nu o solicită) sunt: livrările de bunuri prin magazinele de comerţ cu amănuntul şi prestările de servicii către popu­laţie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale; livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a), furnizate către beneficiari persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fără nominalizarea cumpără­torului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza bile­telor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, eveni­mente sportive, târguri, expoziţii; livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpoza­bile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite. OG nr. 15/2012 precizează totuşi că „Prin norme, se vor stabili documentele pe care furnizorii/prestatorii trebuie să le întocmească în vederea determinării corecte a bazei de impozitare şi a taxei colectate pentru astfel de operaţiuni”.

În acelaşi timp, noile reguli aplicabile de anul viitor stipulează că o persoană impozabilă care nu are obligaţia de a emite facturi poate opta pentru emiterea facturii. În plus, OG nr. 15/2012 clarifică şi situaţiile în care se pot emite facturi simplificate. Dacă până acum, era precizat doar cazul în care asemenea facturi nu puteau fi emise, din 2013, Codul fiscal va conţine prevederi mai explicite din acest punct de vedere Mai exact, noile norme stabilesc că se pot emite facturi în sistem simplificat: atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este cursul prevăzut la art. 1391 (ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de bancă prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză); în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură, noile reguli stabilind ca orice document sau mesaj care modifică şi care se referă în mod specific şi fără ambiguităţi la factura iniţială are acelaşi regim juridic ca şi o factură.

Mai mult decât atât, facturi simplificate pot fi emise şi în alte situaţii: dacă valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mică de 400 euro (Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este cursul prevăzut la art. 1391); în cazul în care practica administrativă ori comercială din sectorul de activitate implicat sau condiţiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca introducerea tuturor informaţiilor obligatorii să fie extrem de dificilă.
CONTINUARE …