Tot mai puțini copii în centrele de plasament
• până-n 2020, vor fi închise vechile centre • se înființează căsuțe de tip familial sau copiii vor fi reintegrați în familiile naturale
A scăzut foarte mult numărul copiilor aflați în centrele de plasament din Vâlcea. O statistică a DGASPC Vâlcea atestă că, în prezent, mai sunt doar 269 de tineri. Cei mai mulți au părăsit sistemul fie reintegrându-se în familiile naturale, fie la rude, bunici sau cazați în centrele de îngrijire și recuperare.
De la începutul verii, au părăsit centrele de plasament 24 de copii, aceștia ajungând la familiile naturale, la familiile lărgite (bunici, rude) sau la asistenți maternali profesioniști. Așa cum o spun și specialiștii sistemului, este pentru prima dată când numărul copiilor asistați scade sub 300.
Potrivit declarației adjunctului DGASPC Vâlcea, Antonie Ceaușu, s-au înregistrat și două decese: primul în luna iunie, când un tânăr s-a înecat în Olt, nefiind cazat într-un centru de plasament, ci la internatul Liceului Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleșoianu”, iar un altul recent, chiar luna aceasta, și este vorba despre o fată de 16 ani, moartă într-un accident cu mașina, pe Valea Oltului.
Până-n 2020, conform directivelor europene, trebuie desființate vechile centre de plasament și înființate căsuțe de tip familial. Vor fi și alternative: reintegrarea în familia naturală, predarea bunicilor sau altor rude sau la asistenții maternali profesioniști. În plus, rămân centrele pentru copiii cu dizabilități, centrele de primiri urgențe (copii abuzați, neglijați) și centrele pentru copiii străzii.
„Nu avem o imagine proastă în exterior, ci în interior”
• declară adjunctul DGASPC Vâlcea, Antonie Ceaușu, referindu-se la ONG-urile nu tocmai de bună credință, dar și la decesele din sistem
De-a lungul timpului, paginile ziarelor, știrile televizate au vizat aspecte mai puțin plăcute legate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea: tineri fugiți din centre, decedați în incidente etc. Lucrul acesta a creat o imagine mai puțin plăcută sistemului protecției copilului vâlcean.
„Nu avem o imagine proastă în exterior, ci în interior. Au apărut tot felul de ONG-uri care nu folosesc cu bună credință fondurile; altele sunt interesele. În ultimii cinci ani, au fost 400 de membri în centrele adulte pentru persoanele cu handicap și 300 în centrele pentru copii. De referință, copiii nu pot sta în centre dacă nu au 2 ani împliniți. Dacă un copil de câteva zile este părăsit în spital, va ajunge în grija unui asistent maternal profesionist. Altă problemă este legată de numărul deceselor. Anual, trei copii decedează în fiecare județ. La adulți, avem mulți veniți în faza terminală. În ultima ședință de internări, cele mai multe cereri vizează persoane trecute de 80 de ani. Care să mai fie speranța de viață?”, a precizat Antonie Ceaușu, directorul adjunct DGASPC Vâlcea.
Centrul „Andreea”: azil de bătrâni sau destinație pentru cei cu handicap?
În prezent, Centrul „Andreea” a intrat într-un proces de reabilitare, urmând să capete și o altă destinație. Așadar, nu va mai adăposti copii, ci se preconizează că va adăposti vârstnici sau persoane cu handicap. Se fac lucrări de recondiționare a acoperișului, se refac grupurile sanitare și apoi o igienizare a unității.