Toamna vine cu ajutoarele alimentare de la UE


• finele lunii septembrie aduce intervalul în care primăriile vor fi asaltate de cei mai săraci şi neputincioşi dintre semenii noştri
 

Potrivit actualei legislaţii, o persoană beneficiază de ajutoare alimentare o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi apar­ţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată şi în alte categorii de beneficiari. După finalizarea distribuţiei ar urma să fie întocmite listele suplimentare cu beneficiarii aferenţi perioadei 31 august 2012- 31 decembrie 2013. În aceste condiţii, numărul beneficia­rilor de ajutoare ar putea creşte simţitor. Un beneficiar eligibil va primi din partea Uniunii Europene 15 kg de făină, 8 kg de mălai, 1 kg de paste făinoase, 6 litri de ulei, 1,6 kg de roşii în bulion, 0.8 kg de zacuscă, 0.6 kg carne la conservă, 0.5 kg de miere şi 2 kg de zahăr. De ajutoarele alimentare de la UE pot beneficia familiile şi persoanele singure beneficiare de ajutor social, conform legii 416/2001, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii neinstituţionalizaţi, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi se află sub 400 lei (inclusiv beneficiarii pensiilor de urmaş), şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi, precum şi beneficiarii de legi speciale. Pentru obţinerea acestor alimente, solicitanţii trebuie să se prezinte cu actele de identitate ale titularului, în original şi în copie, cuponul de pensie/şomaj/handicap (sau certificatul de încadrare în grad), adeverinţa de la AJOFM pentru şomerii neindemnizaţi, din luna curentă sau anterioară.

Conform statisticilor oficiale, de ajutoarele alimentare oferite prin programul european vor beneficia şi 55.216 vâlceni. Aceştia se încadrează în categoria familiilor şi persoanelor singure cu un venit minim garantat stabilit şi primesc ajutor social, sunt pensionari cu venituri sub 400 lei – lunar, şomeri, persoanele neinstituţionalizate cu handicap grav şi accentuat (atât adulţi, cât şi copii), persoane invalide, veterani sau văduve de război sau eroi martiri ai Revoluţiei. Pentru toate aceste persoane defavorizate îndreptăţite să primească ajutor urmează să se constituie stocuri de produse alimentare însumând 950.934 kg făină, 518.129 kg mălai, 320.840 litri ulei, 168.486 kg zahăr, precum şi însemnate cantităţi de paste făinoase, roşii în suc propriu, conserve din carne de porc, miere şi, pentru prima dată de la introducerea ajutoarelor europene, se va distribui şi zacuscă.

Primarul din Costeşti ne-a confirmat că ajutoarele au ajuns şi la el în comună şi că nu mai puţin de 470 de persoane sunt înscrise. Aceeaşi situaţie şi peste deal, în Bărbăteşti, unde edilul social democrat Bănacu afirmă că două TIR-uri, cu alimente au fost descărcate pentru cei 800 de beneficiari. Înspre sud, la Fârtăţeşti, 22 de tone pentru 658 de persoane au ajuns cu bine, în vreme de alţi 586 de oameni din Roşiile se vor putea bucura de 20 de tone.