TINERII – INVITAŢI LA STARTUL FACILITĂŢILOR FINANCIARE


Pe lângă prevederile Legii nr.76/2002, la începutul acestui an, Guvernul a mai adoptat şi o Ordonanţă de Urgenţă în baza căreia firmele ce angajează peste 20 de persoane tinere vor fi scutite de plata a jumătate din taxele aferente acestor angajări, urmând ca statul să suporte cealaltă jumătate din costurile salariale la nivelul salariului mediu pe economie. În preambulul Ordonanţei se precizează că schema de ajutor angajată de Guvern va fi operaţională timp de 7 ani cu începere de la data de 1 iulie a.c.

O altă măsură similară şi cu acelaşi scop constă în schimbarea de către Guvern a programului cunoscut tot în arealul economic sub numele „afaceri pentru întreprinzătorii tineri” în ceea ce se va numi de-acum „antreprenoriat pentru întreprinzătorii debutanţi în afaceri”. Prin această decizie, punerea la dispoziţie din partea Guvernului a 10.000 euro pentru iniţierea primei afaceri nu se mai limitează doar la tinerii sub 35 de ani, ci se elimină pragul vârstei. Astfel, toţi cei care doresc să pornească prima lor afacere (SRL-D) vor beneficia în aceeaşi măsură de deduceri de taxe pentru 2 – 4 angajaţi, de un grant în valoare de 10.000 euro din partea statului care să reprezinte minimum jumătate din valoarea investiţiei, precum şi de un împrumut garantat tot de stat până la limita maximă de 80.000 euro.

Setul de decizii luate de Guvern nu vizează doar tinerii din zona urbană, preocupările sale au aceleaşi dimensiuni şi pentru tinerii din mediul rural. O primă ţintă are în vedere reîntinerirea populaţiei săteşti care, din păcate, s-a redus dramatic mai ales după deschiderea migraţiei spre alte ţări europene. Se poate realiza acest lucru prin susţinerea financiară a interesului tinerilor de a se aşeza în mediul rural unde au largi posibilităţi de iniţiere a unor afaceri îndeosebi cu profil agricol. Pentru atingerea acestui scop, în luna decembrie a anului trecut, au fost aduse modificări la Legea nr.15 cu privire la sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe, modificări potrivit cărora tinerii beneficiari vor primi în proprietate 1.000 mp de teren, adică dublu faţă de prevederile iniţiale.

Se cuvine precizat, de asemenea, că o altfel de formă de sprijin va veni şi de la Uniunea Europeană. De exemplu, conform noii Politici Agricole Comune, tinerii care doresc să se mute la ţară vor primi sprijin financiar până la 60.000 euro, iar celor care îşi organizează o fermă agricolă li se va majora subvenţia cu 25%. La nivelul întregii ţări, pentru instalarea tinerilor în mediul rural, sunt prevăzute până în anul 2020 fonduri nerambursabile în valoare totală de 619 milioane euro, faţă de numai 269 milioane euro câte au fost alocate în perioada 2007 – 2013. Şi încă o facilitate: în vederea dezvoltării start-up-urilor, a microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, non-agricole, tinerii vor mai avea la dispoziţie pentru accesare, până în 2020, încă 412 milioane euro fonduri nerambursabile.

Dr. ing. ION CÎLEA

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea