Termen pentru crescătorii de animale


vaci1• crescătorii de bovine vor putea depune cererile pentru CNDP pe anul 2012 între 15 mai şi 30 iunie

• viza asociaţiilor pe cererea de plată nu va mai fi obligatorie în acest an şi vor fi acceptate la plată şi exploataţiile înfiinţate până în 30 aprilie 2012

Ordinul va apărea publicat în maxim două săptămâni şi prevede ca  depunerea cererilor să aibă loc în intervalul dintre 15 mai până în 30 iunie. Exploataţiile nou înfiinţate din 15 iulie 2011 până la 30 aprilie 2012 vor fi considerate exploataţii noi şi vor intra la plata primei. În acest sens, este aşteptată comunicarea sumei care va fi notificată la Bruxelles pentru CNDP la bovine pe anul 2012, estimându-se că suma maximă alocată pentru CNDP la bovine pentru 2012 este cuprinsă între 210 şi 220 milioane euro, bani care ar urma să fie împărţiţi la numărul total de animale pentru care va fi solicitat sprijinul în acest an.

O altă noutate ar fi că viza pe cererea de plată din partea asociaţiilor de crescători de animale nu va mai fi o condiţie obligatorie în acest an pentru acordarea sprijinului. Asociaţiile funcţionale, care dovedesc că au avut activitate cel puţin un an, vor avea posibilitatea de a depune dosarele de plată în numele membrilor lor, fără a condiţiona însă calitatea de membru al unei asociaţii de primirea sprijinului din partea statului. Asociaţiile funcţionale, cele care au activitate de cel puţin un an de zile, dovedită prin bilanţ contabil cu viză de la Finanţe, vor putea să ia cererile pretipărite şi să facă dosarele pentru fermieri, să nu semai ducă fermierii la APIA.

Trei rămân posibilităţile la îndemână: fie fermierul merge singur şi îşi depune cererea la APIA, fie depune cererea prin împuternicit legal dacă nu poate merge el, sau prin asociaţie. Asociaţia al cărei membru este se duce la APIA cu un tabel, pe baza tabelului ridică cererile pretipărite, se duce la om în sat, îi face dosarul,  care cuprinde copie după buletin, copie după cont, cererea pretipărită completată şi duce dosarul respectiv la APIA.