«TAXIMETRIȘTII-PIRAT» „VÂNAȚI” DE POLIȚIE și RAR


  • au fost reținute patru atestate și două autorizații privind desfășurarea activității de taximetrie • «taximetrist» amendat de două ori în trei ore; are de plată 7000 de lei și probabil va rămâne și fără autorizație • amenzi de aproximativ 36.000 de lei 

În perioada 8 – 10 aprilie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, împreună cu inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și cei ai Registrului Auto Român, au acționat în județul Vâlcea, pentru verificarea legalității transportului de persoane în regim TAXI PIRAT/autorizat, în regim de închiriere, transportului alternativ (UBER/BOLT) și transportului de persoane mai mare de 8 + 1 locuri, precum și pentru combaterea migrației ilegale.

În acest context, au fost legitimate 84 de persoane și  67 de autovehicule controlate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 69 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 36.000 de lei.

De asemenea, au fost aplicate 26 sancțiuni contravenționale conform Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere și 7 sancțiuni contravenționale pentru alte abateri. Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 4 atestate și 2 autorizații privind desfășurarea activității de taximetrie.  

În cadrul activităților desfășurate, la data de 9 aprilie a.c., polițiștii rutieri, în timp ce desfășurau activități specifice pe Drumul Național 64, în localitatea Păușești – Măglași, au depistat în trafic un autoturism, în regim de taxi, condus de un bărbat de 70 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul a transportat trei persoane din localitatea Băile Olănești, acesta find autorizat sã execute servicii de taximetrie doar în municipiul Râmnicu Vâlcea. De asemenea, acesta a executat cursa fãrã a avea aparatul de taxat si lampa de taxi in funcțiune, fiind sancționat cotravențional cu amendă de 2000 de lei pentru abaterile săvârșite și totodată i-a fost suspendat dreptul de utilizare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni.

 Amendat cu 5000 de lei a rămas și fără autorizație

Ulterior,  peste câteva ore, același bărbat a fost sancționat contravențional cu amendă de 5000 de lei, fiindu-i reținută autorizația taxi, în vederea retragerii conform legii în vigoare, întrucât a transportat mai multe persoane din altă localitate decât cea pentru care era autorizat să practice taximetrie.

În aceeași zi, polițiștii rutieri, în timp ce desfășurau activități specifice pe Drumul Național 64 au depistat un autoturism, în regim de taxi, condus de un bărbat de 67 de ani, din localitatea Băile Olănești. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că a transportat două persoane din localitatea Băile Olănești în municipiul Râmnicu Vâlcea, acesta fiind autorizat să efectueze servicii de taximetrie doar în Băile Olănești.

De asemenea, a transportat în cadrul unei singure curse, 2 clienți, solicitând bani pentru fiecare în parte. Totodată acesta nu a avut aparatul de taxat și lampa taxi în funcțiune. Pentru abaterile încălcate, taximetristul a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.500 de lei.