Suspendarea preşedintelui, tema cu care USL începe săptămâna


• Uniunea Social Liberală va discuta azi despre declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu
 

“Am luat act cu îngrijorare şi indig­nare de faptul că, prin noile sale decla­raţii făcute la postul public de radio, pre­şe­dintele Traian Băsescu anunţă explicit refuzul său de a aplica legea care pre­vede indexarea anuală a pensiilor, pre­cum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari (decizii date în aplicarea legii promulgate chiar de către domnia sa!). Acest refuz va persista chiar şi după o eventuală pronunţare a Curţii Consti­tu­ţionale în sensul obligativităţii aplicării res­pectivelor legi”, au anunţat pe 16 no­iembrie preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi lide­rul PC, Daniel Constantin.

Ei s-au referit la faptul că preşe­dintele Traian Băsescu a declarat în aceeaşi zi că, indiferent de rezultatul se­sizării de către Opoziţie la Curtea Cons­tituţională a proiectului de act normativ care vizează îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012, realitatea este că “bani nu există”. Cei trei, care au semnat o de­claraţie în acest sens, consideră că aces­te poziţii “sunt extrem de irespon­sa­bile şi periculoase”, deoarece întăresc mesajul preşedintelui “despre abolirea statului de drept” în România. “Consta­tăm, de asemenea, că aceste semnale vin într-o serie mai lungă de acţiuni co­mise de preşedintele Traian Băsescu în ultima perioadă, pe care le considerăm vădit neconstituţionale”, se mai arată în mesajul transmis de cei trei lideri.

Liderii USL susţin că, ţinând cont de aceste lucruri, au solicitat juriştilor din partidele lor să pregătească pentru luni, la şedinţa săptămânală a Uniunii, un ra­port fundamentat cu privire “la aceste ac­ţiuni grave”, care, în opinia lor, încalcă pre­vederile Constituţiei. Raportul va trebui să conţină o evaluare a respec­ti­velor fapte, precum şi măsura în care acestea pot face obiectul unei acţiuni de suspendare a preşedintelui Traian Bă­ses­cu, în conformitate cu articolul 95 din Constituţie.

Premierul Emil Boc a declarat, mier­curi, că iniţiativa USL privind suspen­da­rea preşedintelui Traian Băsescu, în urma declaraţiilor acestuia cu privire la faptul că pensiile nu se vor indexa, indi­ferent de decizia Curţii Constituţionale în acest sens, este absolut demagogică şi iresponsabilă.

“Demonstrează şi faptul că şi după doi ani de criză, actuala Opoziţie nu a înţeles nimic din ce au făcut în anul 2008 şi în ce lume trăiesc în 2011. Deci, din acest punct de vedere, nu are niciun fel de acoperire legală şi constituţională iniţiativa lor. Există decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care dau dreptul fără echivoc preşedintelui României de a-şi preciza punctele de vedere cu privire la subiecte de dezbatere publică de interes major în România. Pe de altă parte, preşedintele spune lucrurilor pe nume şi stabileşte o realitate economică pe care o cunoaştem cu toţii. Resursele financiare sunt acelea pe care le avem. Ele trebuie astfel utilizate încât să consolidăm creşterea economică a României şi nu să ne ducem spre politici demagogice, populiste, fără acoperire în economie”, a spus primul-ministru.