„Sunt încrezător că nu există nicio forță care să șubrezească ceea ce poporul român a început prin actul istoric din 1859”


• a declarat deputatul Eugen Neață
Printre oficialitățile care au participat marți, 24 ianuarie 2023, la manifestările organizate în Râmnicu Vâlcea cu prilejul aniversării a 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române s-a aflat deputatul Eugen Neață. Parlamentarul de Vâlcea a avut un mesaj pe care l-a transmis vâlcenilor cu acest prilej.
„Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească s-a înfăptuit la 5 și 24 ianuarie 1859 prin alegerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza, mai întâi la Iași, în Moldova, și apoi la București, în Țara Românească. Ea s-a consolidat prin unirea celor două guverne și a parlamentului, în anul 1862, și prin fixarea numelui de țară, România, în Constituția adoptată în 1866. Marile lucrări istorice au nevoie de timp și de multă răbdare politică pentru a se finaliza. Unirea tuturor românilor avea să se încheie abia în anul 1918, urmare a unui proces la care au participat timp de mai bine de șaizeci de ani oamenii politici români din toate provinciile, într-o colaborare foarte strânsă și eficientă cu intelectualitatea și cu masele populare chemate într-un final să pecetluiască acest fapt istoric în urma căruia existăm ca una dintre cele mai întinse țări de pe continentul european”, a precizat Eugen Neață.

Eugen Neață: „Particip de fiecare dată la acest eveniment public cu emoție și cu încântare”

„Sărbătorim în fiecare an, la 24 ianuarie, unirea din 1859. Particip de fiecare dată la acest eveniment public cu emoție și cu încântare. Emoție pentru evenimentele care s-au petrecut în urmă cu 164 de ani, încântare pentru evocările istorice, teatrale, ale acelor evenimente. La Râmnicu Vâlcea avem privilegiul de a urmări reprezentațiile actorilor de la teatrul municipal «Ariel», care refac cu măiestrie întâmplări din timpul unirii, interpretându-i pe marii protagoniști. Alexandru Ioan Cuza este întotdeauna în prim plan, ca persoană unificatoare, îmbrăcat în costumul militar din epocă. Sunt încrezător, ca și dumneavoastră, că nu există nicio forță care să șubrezească ceea ce poporul român a început prin actul istoric din 1859 și a finalizat la 1 decembrie 1918: unirea teritoriilor locuite de români și punerea la un loc a aspirațiilor noastre către civilizație și către libertate. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a mai declarat reprezentantul județului nostru în Parlamentul României.