Sume suplimentare de plată în domeniul produselor accizabile de cinci ori mai mari, în primul semestru


Inspecţia fiscală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) a stabilit sume suplimentare de plată în domeniul produselor accizabile de aproximativ 1,5 miliarde lei, în primul semestru al anului, de cinci ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când s-au cifrat la 285 de milioane lei, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. (ANAF). Astfel, în semestrul I al anului 2011, încasările din accize la bugetul de stat au fost în valoare de 8,937 miliarde lei, în creştere cu 24,53% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, fiind cea mai mare creştere raportată la un semestru. Creşterea încasărilor la accize se datorează îmbunătăţirii gradului de colectare, precum şi intensificării acţiunilor de combatere a evaziunii şi fraudei fiscale în acest domeniu, precizează ANAF.

Potrivit instituţiei, este de remarcat creşterea raportată la încasările din accize la ţigarete în primul semestru din 2011, de 3,6 miliarde lei, faţă de 2,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

‘Dacă la începutul anului 2009, conform unui studiu Novel, cota de evaziune fiscală la ţigări era de 36,2%, în luna mai a acestui an a scăzut la 11,8%. Aceste rezultate au fost posibile în urma acţiunilor întreprinse de ANAF, prin Garda Financiară, Vamă, precum şi de DIICOT, Poliţie, alte structuri ale Parchetului şi producătorii de ţigarete’, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. În perioada menţionată, în urma controalelor efectuate în domeniul produselor accizabile, s-au constatat posibile fapte de evaziune şi fraudă fiscală, astfel încât structurile Autorităţii Naţionale a Vămilor au înaintat organelor de urmărire penală 367 sesizări penale pentru o valoare estimată a prejudiciului de 32,5 milioane lei.