„Strategia Europa 2020”, în dezbatere la Vâlcea


• propunerile ONG-urilor, directorilor deconcentratelor și parlamentarilor vor ajunge în Parlament • strategii clare de cursare a șomerilor • proiecte ONG doar pentru ajutorarea nevoiașilor • sprijin pentru mamele cu mai mult de 3 copii

La finele săptămânii trecute, la sediul Prefecturii, a fost organizată de către Institutul pentru Politici Publice și Ministerul Afacerilor Europene cea de-a doua dezbatere regională cu tema „Implicațiile Strategiei Europa 2020”. Au luat parte la discuții reprezentanții mai multor ONG-uri, directori ai deconcentratelor și parla­mentari din județ. S-au făcut propuneri privind modificarea unor acte nor­ma­tive/elaborarea unor legi. În acest context, directorul AJOFM Vâlcea, Dumitru Cor­noiu, a solicitat ca șomerii să efectueze cursuri de formare profesio­na­lă/reca­li­fi­care în baza unor cercetări sociologice. În opinia conducerii AJOFM Vâl­cea, nu se poate realiza o politică privind forța de muncă fără a cunoaște anumite stra­tegii, lucru ce trebuie făcut cât mai repede. La rândul său, prezent la dez­ba­tere, se­natorul liberal Emilian Frâncu și-a exprimat dorința să fie finanțate doar pro­iectele care-și propun cu adevărat ajutorarea nevoiașilor, nu doar să implementeze proiecte pentru a se îmbogăți: „Cred că doar 30% din proiectele ONG-urilor sunt adevărate. Nu vă supărați pe mine; n-am de gând ca responsabilitățile Guvernului să pice pe umerii voștri. Sunt însă oameni care fac proiecte pentru a câștiga bani. În loc să se meargă pe premisa de a ajuta oamenii, se cumpără calculatoare, xerox-uri”. Liberalul a vorbit și despre mamele care au 4,5 sau chiar 6 copii, solicitând a se face ceva pentru sprijinirea acestora, mai ales dacă sunt femei în câmpul muncii.

„Bursă de instalare sau locuințe la țară pentru dascăli”

Intervenția șefei învățământului vâlcean, Gabriela Ene, a vizat problema profesorilor navetiști și construirea unor locuințe în mediul rural pentru aceștia: „Dacă am reuși să păstrăm cât mai mulți în mediul rural, putem vorbi și de o altă implicare a lor în teritoriu. Domnul Trandafir stătea acolo, avea ore suplimentare cu copiii și tot felul de activități extrașcolare. Fie vorbim de o bursă de instalare, fie de locuințe destinate dascălilor. Sunt școli dezafectate unde s-ar putea face locuințe, dispensare ce nu au mai sunt folosite. Există edili ce au făcut astfel de investiții, iar tinerii profesori sunt chiar mândri de noile locuințe”. O ultimă intervenție a venit din partea șefului ITM Vâlcea, Ion Nicolaescu solicitând modificarea legii zilierilor: „Sunt persoane care lucrează ani buni ca zilieri și se trezesc la 35 de ani fără venituri concrete. Mai mult, sunt patroni ce folosesc zilierii ca poștă, pentru cele 3,4 firme ce le dețin”. Propunerile Inspectoratului Școlar Județean și cele ale Inspectoratului Teritorial de Muncă urmează să fie susținute la București de parlamentarii vâlceni.