Stagiunea 2013-2014 s-a dovedit a fi una de succes pentru Teatrul „Anton Pann”


În această perioadă, majoritatea teatrelor din România este în vacanţă. După o stagiune plină de succes şi Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea a luat o pauză. A fost un an plin de realizări, atât pentru actori, pentru regizorii care au venit să monteze aici, pentru întreg personalul care lucrează în această minunată instituţie a teatrului. Săptămânal, pe lângă specta­colele în premieră şi reluarea celor mai apreciate spectacole din repertoriu, Teatrul „Anton Pann” şi-a întâmpinat publicul, lunar, cu programe variate (folk cu Nicu Alifantis, mentalism cu Cristian Gog, spectacole invitate pentru copii şi nu numai).
În stagiunea 2013/2014, care a luat sfârșit la finalul lunii iunie, Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea a realizat opt produc­ţii, din care una în premieră naţională. Unele dintre acesta au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul International a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete “Puck” din Cluj, Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio şi Festivalul Teatrului Balcanic de Studio de la Piteşti, Festivalul Internaţional de Monodramă „MonoAkt” din Kosovo, Festivalul Internaţional de Teatru „Apollon 2014” din Albania, Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad, Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret din Caracal.
Şi în stagiunea recent încheiată Teatrul „Anton Pann” a avut colaborări cu apreciați artişti, regizori, scenografi, coregrafi, ac­tori. Amintim doar câteva nume: Cristi Juncu, Vlad Massaci, Attila Bordas, Cătălina Gubandru, Andu Dumitrescu, Măriuca Ignat, Irina Chirilă, Mihai Rareş Hanţiu, Bogdan Tudor Pelerin ș.a.
Faptul că la Teatrul „Anton Pann” a fost montat un spectacol în premieră naţională, de unul dintre cei mai în vogă regizori ai momentului, a adus pe lângă un public numeros şi prezenţa a numeroşi critici de specialitate, oameni de teatru.
Vestea spectacolului în premieră naţională O POVESTE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPŢII de Simon Stephens/Mark Haddon, regia şi traducerea VLAD MASSACI, sce­nografia IRINA CHIRILĂ, mişcarea scenică CĂTĂLINA GUBANDRU, video/light design/sunet ANDU DUMITRESCU, spectacol care s-a dovedit a fi un succes naţional, s-a răspândit repede, presa, televiziunile, radiourile naţionale, revistele de spe­­cialitate consemnând toate acestea la vremea respectivă. Acest succes a adus la Teatru Anton Pann critica de specialitate şi chiar pe selecţionerul unic şi directorul Festivalului Naţional de Teatru, pe doamna Marina Constantinescu. De acelaşi succes s-a bucurat şi cel mai de forţă şi de succes spectacol al teatrului Anton Pann “Trilogia belgrădeană” de Biljana Srblijanovic, regia Cristi Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu, mişcare sce­nică Attila Bordas. Participând la două dintre festivalurile internaţionale, în competiţie cu teatre foarte cunoscute din ţară, spectacolul “Trilogia belgrădeană” a primit foarte multe aprecieri. Fără a exagera, spunem că aceste două spectacole au înscris Teatrul „Anton Pann” pe harta celor mai apreciate teatre din ţară.
Nu numai spectacolele au dus numele teatrului cum s-ar spune în lume, ci şi valoarea actorilor care lucrează aici. Aducem în atenţia dumneavoastră doar câteva nume Emilian Marnea prezent la Festivalul Filmului Studenţesc “CineMAiubit” pentru rolul din filmul BE THAT MAN (UNATC Bucureşti) a primit premiul de interpretare masculină. Amalia Huţan prezentă la Gala Tânărului Actor „Hop” de la Costineşti 2013, în perioada 4-8 septembrie a obţinut Premiul Amza Pellea pentru cea mai bună actriţă. Pe lângă acest premiu important din viaţa ei, comunitatea locală vâlceană pentru prestaţia deosebită a răsplătit-o la Gala Televiziunii VTV cu premiul pentru cea mai bună actriţă, iar Forumul Cultural al Ramnicului i-a acordat diplomă de excelenţă pentru rolul interpretat exemplar în spectacolul „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii „
Pentru a treia oară consecutiv, Teatrul „Anton Pann” a fost reprezentat la TIFF. De data aceasta a venit rândul lui Vlad Bîrzanu, după nominalizarea la Gala Premiilor UNITER, din 2013, a fost selectaţ din 120 de actori la Transilvania Inter­national Film Festival (TIFF) de la Cluj, în cadrul programului 10 pentru film, 5-7 iunie 2014. Majoritatea actorilor care lucrează acum la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea colaborează şi cu alte cunoscute teatre din ţară precum, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Tg Mureş, Teatrul Naţional din Cluj, şi lista ar putea continua, dar şi cu renumiţi regizori şi actori.
La cele două spectacole mai sus amintite mai adăugăm şi celelalte producţii „Aceeaşi zi din viaţa mea” în regia lui Attila Bor­das, scenografie, muzica şi sunetul: Andrei Brădean, Mihnea Rareş Hanţiu, Ana Şuşca şi “Mai întâi de naşti” de Line Knutzon, traducerea Carmen Vioreanu, scenografia MĂRIUCA IGNAT, asistent regie Mihai Rareş Hanţiu, regia și mișcarea scenică Attila Bordas.
Ca de obicei, în fiecare stagiune, Teatrul „Anton Pann” are în vedere şi spectacolele pentru copii. Alături de reluarea unor spectacole mult apreciate de cei mici, teatrul condus de Adrian Roman a ieşit la rampă în această stagiune cu patru noi producţii, şi anume “Gâscănelul Lăudăros” de Maria Gornic, “Peştişorul de Aur” după A. S. Puşkin, dramatizare, regie şi scenografie Valentin Ligi, “Cei trei purceluşi” după Serghei Mi­hai­lov, regia Adela Moldovan şi “Isprăvile lui Păcală” de Petre Dulfu, scenografia Bogdan Spătaru, multimedia László Olivér, ilustraţia muzicală Vasile Manta, regizor Bogdan Tudor Pelerin
În 2013, spectacole Teatrului „Anton Pann” au fost prezentate şi pe scenele unor importante teatre din ţară. Ca exemplu, spec­tacolul „Aproape” de John Cariani, în regia lui Cristi Juncu, sce­no­grafia Cosmin Ardeleanu, prezentat la mijlocul lunii decembrie pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, sala „Horia Lovinescu, a făcut o impresie excelentă, cronicarii consemnând acest aspect.
La sediul teatruluiau mai avut loc şi alte evenimente în afara celor prezentate. Acţiuni socio-culturale desfăşurate cu prilejul sărbătorilor de iarnă şi a sfârşitului de an şcolar în cadrul cărora copiii au beneficiat de vizionarea gratuită a unor spectacole, întâlnirii cu liceenii, cu epigramişti, festivaluri de teatru pentru cei mici, unele dintre aceste acţiuni având caracter naţional.
După o vacanţă pe care o dorim tuturor plină de relaxare şi bucurii, Teatrul „Anton Pann” vă aşteaptă la toamnă, în luna septembrie, cu noi producţii. Peste ceva timp încep repetiţiile la noile producţii. Dar… până atunci, pe 27 iulie, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Imnului Naţional, cei mici şi nu numai sunt aşteptaţi, de la orele 17.00, la spectacolul “Cei trei purceluşi” spectacol cu intrare liberă.