Spitalul Județean de Urgență Vâlcea sau… TIMPUL TRECE, LEAFA MERGE, noi cu drag muncim!!!


• trei medici, un asistent laborator și patru biologi, toți din privat, au muncit dublu față de 5 medici, 17 asistenți și 14 biologi, de la Spitalul Județean
• de trei ori mai puține TC si RMN la spitalul public față de vecinii privați
• zidurile vopsite și termopanele noi nu au crescut deloc calitatea actului medical!!!
În ceea ce privește bugetul gestionat de Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, al doilea ca mărime pe județ, după cel al Consiliului Județean Vâlcea, CNAS prin fila de buget transmisă în data de 5 septembrie 2022, a aprobat toate suplimentările solicitate de specialiștii de la Vâlcea, față de alocările de la început de an. În acest moment, există fondurile necesare pentru finanțarea activității până la sfârșitul anului pentru: unitățile sanitare cu paturi (publice și private), acoperirea alocației de hrană din unitățile sanitare publice, medicina de familie, investigații paraclinice (analize de laborator, imagistică și medicină nucleară), investigații clinice (pentru toate specialitățile clinice), medicamente cu și fără contribuție personală, asistența medicală stomatologică.

O «găleată de bani», din care unele spitale publice nu se agită să cheltuie

„Acoperirea nevoilor de servicii medicale ale populației în mod continuu, cu respectarea standardelor de calitate impuse de către dispozițiile legale în vigoare, rămâne prioritatea numărul 1 a instituției noastre în perioada următoare, datoria noastră este să asigurăm fondurile necesare finanțării serviciilor medicale prestate, datoria furnizorilor este să acorde servicii medicale care să acopere integral alocările bugetare. Pentru a avea o imagine foarte clară a bugetului total gestionat de instituția noastră, precizez faptul că, anul trecut, am avut la partea de cheltuieli suma de aprox. 130,1 milioane euro. Anul acesta, în acest moment, avem alocată suma de aprox. 139 milioane euro, la cursul valutar actual. Ne dorim ca furnizorii de servicii medicale, și aici ne referim strict la spitalele publice, să înțeleagă faptul că sumele alocate rămase neconsumate prin neacoperirea cu servicii medicale, sunt bani pierduți cu implicații majore pentru viitor”, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al CAS Vâlcea, Alin Voiculeț.

Pandemia a scăzut adresabilitatea oamenilor la serviciile medicale

Dacă în perioada stării de urgență și, ulterior, stării de alertă, accesibilitatea populației la servicii medicale a fost redusă din cauza restricțiilor impuse de autorități, după ridicarea restricțiilor, începând cu 9 martie 2022, ar fi trebuit să vedem creșteri ale serviciilor medicale acordate populației, în acest sens, CAS Vâlcea, luând toate măsurile legale, pe nivelul său de competență, pentru asigurarea finanțării atât a activității spitalelor cât și a furnizorilor de investigații paraclinice, alocând sume considerabile și comparabile cu mărimea, nivelul de competență, dotarea și încadrarea cu personal a acestora.
Dar, ce să vezi? Constatăm contrariul!! La finalul lunii august 2022, odată cu finalizarea raportărilor aferente, reprezentanții CAS au evidențiat că două unități sanitare publice cu paturi nu pot accesa în totalitate sau măcar într-un procent ridicat, fondurile aferente spitalizării de zi și investigațiilor paraclinice alocate de CAS Vâlcea. Ne referim la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și la Spitalul Municipal Drăgășani care, în perioada iunie – august 2022, înregistrează, potrivit analizei, un grad mic de absorbție a fondurilor alocate spitalizării de zi și investigațiilor paraclinice (analize de laborator, radiologie, imagistică medicală, medicină nucleară).

Tomograful din «gardul spitalului», de trei ori mai multe TC și RMN

„Nu ne-ar surprinde dacă, spre exemplu, nu am vedea statistic că serviciile medicale-investigații paraclinice efectuate de unii furnizori privați sunt peste serviciile efectuate de aceste două unități sanitare, în condițiile în care dotarea și resursele umane nu sunt nici pe departe comparabile. Nu este posibil ca un laborator de analize privat din oraș, cu 3 medici, 1 asistent de laborator și 4 biologi și cu aparatura de capacitate medie, să efectueze, în luna iulie, analize de laborator de două ori mai mult decât a efectuat Spitalul Județean de Urgență Vâlcea cu 5 medici, 17 de asistenți de laborator și 12 biologi și aparatura peste medie. De asemenea, nu este posibil ca un furnizor privat de imagistică medicală vecin cu Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cu structura de personal mult mai redusă decât cea a spitalului public, să efectueze investigații de imagistică medicală RMN și CT de trei ori mai mult într-o singură lună”, a mai precizat Alin Voiculeț.