Spectacol, la ARIEL, într-o viziune inedită


barbu_autografSpectacolul de joi după-amiază (15 noiembrie) din sala Zăvoi a Teatrului Municipal ARIEL a fost un succes. O reuşită a scriitorul Ioan Barbu, care a lansat noul său volum de povestiri – „Un oraş pe Lună” – într-un mod original, a talenta­tei trupe de actori de la Ariel, aplaudată prelung de spectatori, care au umplut sala până la refuz. Cartea, apărută la Editura Antim Ivireanul, cu ilustraţii de cunoscutul pictor şi sculptor Doru Drăguşin, cuprinde zece povestiri inspirate mai mult sau mai puţin din propriile experienţe ale autorului, care „ar putea trece lesne în ansamblu, drept un vast jurnal perso­nal dezarticulat, în bun acord cu conceptul gidian de literatură pro­fesat de un Camil, Eliade sau Eugen Ionescu”, cum subli­niază în „Cuvânt înainte” scriitorul şi criticul literar Emil Lungeanu.

Desfăşurat sub genericul „Teatru şi Literatură”, specta­colul, într-o viziune inedită – regia şi scenografia aparţin Doinei Migleczi – s-a deschis cu citirea povestirii „Singurătatea lui Nechita”, în lectura actorului Alin Holcă. În conti­nuare, publicul a urmărit, în interpre­tarea actorilor Carmen şi Dan Cons­tantin, Gabriel Popescu, Juliet Attoh, Mădălina Floroaica şi Alin Păiuş, „Bo­cetul din caseta de argint”, povestirea care deschide volumul, transpusă pen­tru scenă de dramaturgul Doru Moţoc. Cei doi scriitori au reuşit o frumoasă colaborare, iar actorii Teatrului Muni­cipal Ariel, printr-o interpretare de zile mari, să dea rezonanţă unui text în care autorul excelează prin „tehnici de imagerie”, un lanţ de necazuri dintr-o familie din pricina unei casete de argint furate dintr-o biserică, ca într-un soi de versiune modernă a colierului lui Vulcan meşteşugit pentru nunta nepoatei sale şi ajuns pe mâini străine.

Spectacolul a fost onorat de prezenţa ambasadorului George Călin, poet, eseist, reputat editor şi apreciat om de cultură. „Am făcut un drum lung să ajung la această manifestare memo­ra­bilă, să reîntâlnesc un public minunat şi să îmbrăţişez un minunat confrate, pe Nenea, bunul meu prieten Ioan Barbu, jurnalist şi scriitor de categorie grea, de la Emil Lungeanu citire.”