Soluţia este schimbarea!


jurcan_afis– program electoral al candidatului Dorel Jurcan pentru Consiliul Judeţean –

În urmă cu patru ani, am candidat pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean cu convingerea că pot schimba multe în judeţul meu, pentru vâlcenii mei. Atunci rezultatul votului a decis, la limită, că este nevoie de continuitate. În cei patru ani care au trecut peste noi, am constatat nu numai eu, ci şi cetăţenii  acestui judeţ, că acea continuitate care s-a dorit atunci a fost, de fapt, o stagnare.

Ne aflăm în anul 2012, la 22 de ani de la Revoluţia din 1989, când poporul român şi-a propus să întoarcă spatele estului şi sistemului comunist şi să se îndrepte spre Occident. Dorinţa noastră de a ne integra în Uniunea Europeană  s-a materializat la 1 ianuarie 2007. De atunci au trecut 5 ani. Din nefericire, la nivelul judeţului Vâlcea nu am avut parte de o modernizare care să ofere unui judeţ cu un potenţial extraordinar şi cu oameni harnici şi competenţi faţa  euro­peană pe care o au alte judeţe care ne-au luat-o mult cu mult înainte. Municipiul Râmnicu Vâlcea a încercat să ţină pasul cu evoluţia, dar cu o floare nu se face primă­vară şi nici Vâlcea un judeţ european. Este nevoie de mai multă voință, viziune şi o schimbare de abordare. Una care să privească în viitor şi nu în trecut.

Atunci când suntem mulțumiţi, păstrăm ce avem. În cei patru ani de când, în calitate de senator, stau de vorba cu cetăţenii prin judeţ constat tot mai multă nemulţumire, iar această nemulţumire se datorează lipsei de dezvoltare şi viziune din partea conducerii judeţului. Suntem mulţumiţi de ceea ce se întâmplă in municipiul Râmnicu Vâlcea şi de aceea cred ca a venit timpul să alegem schim­barea la nivelul conducerii judeţene pen­tru ca peste patru ani vâlcenii să fie, la rându-le,  mulţumiţi de judeţul lor. Eu, Dorel Jurcan, am încredere în voi că v-aţi dat sea­ma că soluţia este schimbarea şi evoluţia şi nu stagnarea şi indiferenţa prin continuitate. Haideţi să privim în viitor, să construim pentru tineri, pentru viitorul nostru!

Mediu

Pentru perioada 2007- cadrul Progra­mu­lui de Mediu finanţat de UE, avem la dispoziţie 5,6 miliarde de euro. PDL consi­deră că cea mai mare parte din aceşti bani trebuie folosiţi pe două din cele cinci axe de dezvoltare: sisteme de alimentare cu apă – staţii de epurare şi managementul deşeu­rilor.

Deversările de ape uzate menajere, dar şi cele de la distileriile de ţuică, diferite ate­liere sau gatere, direct in râurile din ţinu­tul nostru sunt la ordinea zilei. Nici instituţiile abilitate, dar nici autorităţile locale nu aplică legea mediul fiind cel care suferă agresiuni care vor fi greu de reparat. Există doar câteva încercări timide de întocmire a studiilor de dezvoltare durabilă la nivelul localităţilor şi de aceea acţiunile sunt haotice şi ineficiente.

Deşeurile, fie ele menajere sau indus­triale, se depozitează exact ca acum 40-50 de ani, adică aducând grave şi nerecu­pe­rabile prejudicii mediului. Se cunosc scan­dalurile cu depozitarea după bunul plac al operatorilor de la Călimăneşti sau Olăneşti. Nu s-au realizat nici deponii, dar nici siste­me de preselectare sau de reciclare şi recuperare a materialelor, aşa că nu putem vorbi de sisteme integrate de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Vâlcea.  Abia în 2010 a fost demarată preocuparea pentru această problemă a deşeurilor, în condiţiile în care programul POS este apărut în 2007. Este necesară construirea de urgenţă – cu fonduri europene – a câtorva deponii ecolo­gice de gunoi de care să beneficieze câte un grup compact de localităţi, precum şi contractarea serviciului de colectare şi gestionare a deşeurilor de la nivel judeţean cu un operator specializat, cu experienţă şi bine dotat tehnic şi tehnologic. Trebuie folosită experienţa dobândită de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, care, de 15 ani de zile, are drept partener Departamen­tul Guvernamental al Mediului din Germania şi să procedăm întocmai ca şi ei. Pentru aceasta, toate administraţiile locale ale oraşelor şi satelor trebuie să-şi întocmeas­că un P.L.A.M. (plan local de acţiune pentru mediu), pe baza căruia se pot obţine multe şi mari fonduri europene şi se poate depăşi impasul in care ne găsim.

Agricultură

Subvenţiile agricole trebuie să ajute la dezvoltarea agriculturii, nu să fie pomeni electorale. Trebuie încurajată comasarea de terenuri agricole şi înfiinţarea de ferme co­merciale productive pentru piaţă, înfiinţa­rea de grupuri de producători şi mici fabrici de prelucrare. Avem nevoie de forme asociative care nu se pot realiza decât cu informarea cetăţenilor şi realizarea cadas­trului pentru toate proprietăţile.

Fişa cadastrală trebuie să se finalizeze in cel mai scurt timp, propunerea PDL-ului fiind ca această operaţiune, inclusiv intabu­larea, să fie suportate din bugetul Consiliu­lui Judeţean. Va urma apoi dezvoltarea sistemică a agriculturii. Repunerea etapi­zată in funcţiune a sistemelor de irigaţii cu ajutorul unor parteneriate public-private este, de asemenea, o prioritate importantă.

Trebuie încurajate culturile specifice zonei vâlcene de deal şi submunte – pomi­cultură, viticultură, acvacultură şi apicultură. Încurajarea zootehniei pretabile păşunilor din zona noastră, cultivarea căpşunilor şi a plantelor medicinale precum şi alocarea de spaţii pentru dezvoltarea centrelor de colectare reprezintă de asemenea priorităţi. Este nevoie de o implicare activă a CJ Vâlcea şi în vederea promovării programe­lor desfăşurate de instituţiile din domeniul agricol, precum APIA, DADR, APDRP etc.

Situaţiile de urgenţă

Cu toate că s-au întocmit şi aprobat programe şi strategii pentru acţiunile des­fă­şurate in cazul dezastrelor, nu trebuie să fi mare specialist pentru a observa că modul defectuos în care s-a intervenit în câteva din situaţiile de urgenţă petrecute în zonele vâlcene, cum ar fi prăbuşirile de teren de la Ocnele Mari, inundaţiile, nenumăratele alunecări de teren, deplasările periculoase ale haldelor de steril. Daca programele rămân doar pe hârtie şi modalitatea de acţiune este neeficientă, rezultatele nu pot fi altfel decât proaste. Este necesara iniţierea şi/sau amplificarea unei campanii profesio­niste de informare şi educare publică in domeniul situaţiilor de urgenţă, precum cea prevăzută în cadrul proiectului pentru «Pre­ve­nirea şi managementul riscului la dezas­tre naturale – servicii de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea unei campanii naţionale de conştientizare publică».

Cultură, tineret şi sport

Alături de turismul balnear, cultura este cea care ne poate scoate din obscuritatea şi letargia in care ne aflăm. Pentru aceasta este necesară schimbarea atitudinii faţă de cultură in general şi faţă de Teatrul „Anton Pann”, în special susţinerea financiară pen­tru organizarea de turnee in ţară şi peste hotare, facilitând schimburi culturale cu oraşe sau regiuni europene, după modelul plin se succes folosit de Teatrul „Ariel”.

Trebuie reabilitate şi revigorate cămi­nele culturale (fie direct fie prin parteneriat public-privat), cuplat cu activizarea bibliote­cilor săteşti prin reamenajări, prin introdu­cerea internetului şi crearea unor fonduri de carte virtuală la fiecare din acestea, prin încurajarea şi susţinerea financiară a expoziţiilor şi evenimentelor de orice fel de la nivelul localităţilor, prin revitalizarea Muzeului Satului de la Bujoreni şi a Culelor de la Măldăreşti, creând în acele zone evenimente săptămânale (târguri, expoziţii, simpozioane, ateliere actoriceşti după modelul sibian) şi prin reluarea legăturilor cu fundaţii de faimă internaţională cum ar fi Fundaţia „Habitat şi artă în România”, care ne-a sprijinit enorm in anii trecuţi prin fundamentarea şi înregistrarea unor brand-uri judeţene cum ar fi ceramica de Hurez, covorul oltenesc, icoanele mănăstireşti, vinul de Drăgăşani, ţuica de Vâlcea, apele minerale şi geotermale cu efecte miracu­loase şi multe altele.

Când spunem viitor, primul lucru la care ne gândim sunt tinerii.  Partidul Democrat Liberal a venit în sprijinul lor printr-o serie de programe menite să îi ajute în dezvol­tarea unei afaceri – programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, programul „Start” şi programul „Kogălniceanu”, dar şi să îşi în­de­pli­nească visul de a avea o locuinţă – programul „Prima casă”. Au fost construite peste 10.600 de locuinţe pentru tineri şi s-au acordat subvenţii angajatorilor care au oferit locuri de muncă tinerilor absolvenţi. Partidul Democrat Liberal este singurul partid care a mizat pe tineri, până la cel mai înalt nivel, acordându-le încredere şi sprijin.

Ne dorim o comunicare şi mai ales deru­larea de parteneriate cu Direcţia Jude­ţeană pentru Sport şi Tineret şi Fundaţia pentru Tineret în vederea eficientizării activităţilor sportive şi pentru tineret. Consiliul Judeţean are datoria să se implice activ în vederea susţinerii unei echipe la nivelul judeţului Vâlcea în Divizia A.

Sunt multe, foarte multe de făcut! Am rămas foarte mult în urmă şi, de aceea, alegerea celor care au ştiinţa, experienţa, com­petenţa şi dorinţa de a se implica în mod absolut pentru recuperarea timpului pierdut reprezintă o obligaţie pentru toţi vâlcenii adevăraţi!