„Solicităm deblocarea, măcar, a jumătate din posturile vacante” (1)


duinea_petre• susţine Petre Duinea, managerul Ambulanţei Vâlcea

Nu ştiu câte instituţii au în fruntea lor manageri care, ulterior, au fost, de fapt, lideri ai sindicaliştilor din acelaşi domeniu. Un lucru e cert: conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea are ca manager general chiar un şef al sindicaliştilor: Petre Duinea. Cum a făcut trecerea de la reprezen­tantul sindicaliştilor la cel de manager ne spune, pe scurt, chiar directorul unităţii medicale, Petre Duinea:

– Domnule manager, să trec la noua titulatură a dumneavoastră, cum vă simţiţi din postura de reprezentant al sindicaliştilor, aflat în luptă cu şefii, de partea cealaltă a baricadei?

Ei bine, ca sindicalist nu e obliga­toriu să critici conducerea; trebuie doar să negociezi, să comunici, să colaborezi. Acum, ţinând cont de vechimea mea în sistem, de impli­carea mea, pot spune că multe nu s-au schimbat. Există o diferenţă de context, doar: am mai multe sarcini, mai multe obligaţii.

– Cine a rămas în locul dum­neavoastră să reprezinte angajaţii sistemului?

Deocamdată, interimar, este vicepreşedintele sindicatului, Alexan­dru Comănescu, liderul definitiv al sindicaliştilor urmând a fi stabilit de Adunarea Sindicală Ambulanţa.

– Aşa cum precizaţi, la un moment dat, cred că vă este mai uşor ştiind anumite lucruri din interiorul sistemului…

Într-adevăr, din fericire, cunosc multe lucruri din interiorul sistemului, al unităţii medicale. Una e să cunoşti lucrurile din interior, alta e ‚să provi  din-afara sistemului şi să mai pierzi vremea obişnuindu-te. Eu, unul, lucrez la Ambulanţa Vâlcea din 1985 şi am participat la toate şedinţele, negocierile cu CAS etc.

– Sunteţi interimar până la organizarea unui concurs. Când va avea loc acesta?

Nu se ştie nimic. Nu există un calendar. Anul trecut, concursul s-a ţinut undeva prin octombrie, noiem­brie. În lege, prin ordin de ministru, nu e prevăzut un termen anume.

– Au mai avut loc astfel de schimbări în unităţile ambulanţiere din ţară?

Da, schimbări au intervenit în majoritatea Serviciilor de ambulanţă unde managerii nu au fost puşi în urma susţinerii unui concurs sau au avut loc schimbări acolo unde aceştia nu au promovat examenul.

– Acum, ca fost lider de sin­dicat, actualmente manager, cre­deţi că veţi vedea totuşi altfel lucrurile când vine vorba de acordarea drepturilor angajaţilor?

L a învestirea mea în funcţie, primul obiectiv a fost acela de a res­pec­ta drepturile salariale ale angaja­ţilor. Poate vor exista momente când, din lipsuri financiare, nu vom face faţă, dar trebuie vorbit cu partenerii sociali. Trebuie găsite soluţii, fără a se ajunge la divergenţe. Vin, totuşi, cu speranţa că lucrurile se vor îndrepta şi nu voi auzi de greve. Greva este forma finală a protestelor şi, tocmai de aceea, sper să nu fie cazul de aşa ceva.
CONTINUARE…