SINGURUL VETERAN care mai trăiește în comuna Mateești a bătut suta de ani!


Nu trec două luni legate fără să aflăm aceeași și aceeași veste tristă a plecării dintre noi a câte unuia dintre foarte puținii veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial care mai trăiesc în județul nostru. Parcă mai grăbiți decât în urmă cu 80 de ani, când purtau grelele bătălii la Cotul Donului, Stalingrad sau în Munții Tatra, din cei peste 30 de veterani cu care Vâlcea a intrat în anul 2022 au rămas doar vreo 20 și ceva! Ceilalți s-au mutat în corturile celor drepți.
De aceea, ziarul nostru și-a asumat misiunea de a vă prezenta informații atât despre aniversările pe care le au cei care, în anii aceștia, au împlinit vârste la care mulți dintre noi nici nu visăm (cei mai mulți dintre veteranii rămași sunt trecuți de o sută de ani), dar și despre momentele în care unii ne părăsesc. Nu am reușit să scriem despre fiecare veteran, deși ne-am dorit să fi reușit! Vom încerca mai mult pe viitor!
Iată însă că, zilele trecute, am reușit să prindem o nouă aniversare a unui supraviețuitor al celei de-a doua conflagrații mondiale cu care mai avem onoarea de a fi contemporani. Este vorba despre Ion D. Ioana, singurul veteran care a rămas în viață dintre cei pe care i-a avut comuna Mateești. Ultimul mohican al localității de pe valea râului Tărâia a împlinit, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștinească a Sfântului Ilie, venerabila vârstă de o sută de ani! Autoritățile locale, în frunte cu primarul Ilie Cosmin Anghelescu, l-au premiat pe veteranul Ion Ioana cu acest prilej și i-au promis că îi vor fi alături și la viitoarele aniversări.
„Domnul Ioana D. Ion, veteran de război, a primit din partea Primăriei Mateești și a Consiliului Local un premiu, o diplomă de recunoștință și o plachetă aniversară. Îi urăm sănătate și casă plină de nepoți și strănepoți! Sănătate și Doamne Ajută!”, a scris primarul Ilie Cosmin Anghelescu pe pagina sa de socializare.