„Sfinxul de la SJU” contraatacă fără milă: Doctorii de la Psihiatrie să plătească „gaura” de jumătate de miliard!


• obişnuită cu intimidările şi mizele tot mai mari, managerul Spitalului îşi joacă, azi, una dintre cele mai riscante cărţi ale mandatului său: ori îi redisciplinează şi dezvaţă pe doctori să falsifice actele de sute de milioane ori îşi ridică personalul în cap la o răscoală în toată regula • pedepsirea celor „şapte magnifici de la Psihiatrie” pentru cele 90 de fişe fictive se vrea a fi exemplul prin care medicii să revină la poziţia iniţială

saliste_georgetaAşa cum vă anunţam în ediţiile noastre anterioare, un control al reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate efectuat anul trecut a scos la iveală faptul că pe cele două secţii de Psihiatrie ale Spitalului Judeţean s-au făcut internări fictive. Mai precis, din declaraţiile directo­rului Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Rodica Mărginean, rezultă că medicii au completat fişe de in­ternare pentru 90 de pacienţi înch­i­puiţi, solicitând, totodată, şi de­con­tarea aşa-ziselor servicii efectuate. În urma controlului inopinat, a reieşit că fişele erau completate la zi, dar pa­cienţii lipseau din spital. „Deşi ni s-a spus că au bilet de voie, nu există această noţiune. Pacientul trebuie să stea în spital, să urmeze acel trata­ment. Am avea de recuperat peste 1 miliard de lei, bani ce ar trebui daţi, în mod normal, de medicii făptaşi. Am aplicat sancţiunea de 1% din valoarea serviciilor neprestate, res­pectiv puţin peste 50.000 de lei”, susţine Mărginean. Toate aceste aspecte au fost depistate şi de Curtea de Conturi, care a constatat că, prin nefacturarea serviciilor medicale, a sancţiunilor acordate de CAS Vâlcea, Spitalul Judeţean nu a realizat veniturile necesare funcţio­nării în condiţii optime, pierzând un miliard şi jumătate de lei vechi. Ca o paranteză la cele relatate, CAS Vâlcea plăteşte câte 1336 lei/caz rezolvat.

spitalÎn prima şedinţă CA de la izbucnirea acestui nou scandal, managerul Spita­lului are de gând să readucă ordinea şi normalitatea. Indiferent de mijloace sau riscuri, „Sfinxul de la SJU” vrea sânge. Cum? Printr-o demons­tra­ţie de forţă în toată regula şi care poate aduce unitatea în pragul unui tsunami, Georgeta Sălişte le declară efectiv război „halatelor deştepte” obişnuite ani la rând cu banul greu şi fără efort „căpuşat” de la fraieri, via CAS. Astfel, în această după amiază, de la ora 13.00, Georgeta Sălişte îşi mai probează o dată calităţile de lider incontestabil al sănătăţii vâlcene prin asumarea unei decizii dintre cele mai grele şi cu repercusiuni deosebit de importante. Managerul Spitalului pare să-şi fi pierdut răbdarea şi riscă acum aşa cum n-a mai făcut-o niciodată. Pentru cel mai recent scandal cu care a avut de luptat, „Sfinxul de la SJU” vrea să dea jos milităria din pod şi pentru ruşinea fişelor medicale fictive, a bolnavilor inventaţi şi a servicii medicale raportate, dar neprestate în valoare de un miliard de lei vechi Sălişte vrea pedepsirea fără milă a întregii secţii de Psihiatrie!!! Cum descoperirile CAS Vâlcea au inundat deja paginile ziarelor, conducerea nu prea are de ales în această situaţie, chiar dacă pericolul unei rupturi totale cu personalul medical este imens. Pentru curajul unei măsuri fără precedent care trebuie să repună sănătatea pe făgaşul normalităţii şi decenţei, „Curierul de Vâlcea”, criticul de altădată al doamnei Sălişte, o felicită public pe managerul SJU!

Anamaria CONSTANTINESCU,
Marius CIUTACU