Senatorul vâlcean Laurenţiu Coca, prezent la întâlnirea cu reprezentanţii Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze


coca_intalnire chinaMarţi, 24 septembrie, a avut loc între­vederea vicepreşedintelui Sena­tului, senatorul Nicolae Moga cu vicepreşedintele Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chi­neze, Ji Bingxuan. La întrevedere au mai participat senatorii Ecaterina Andro­nescu, preşedinte al Comisiei pentru învăţă­mânt, ştiinţă, tineret şi sport, Florian Laurenţiu Coca, vicelider al Grupului parlamentar al PSD, Cristiana-Irina Anghel, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Petru Ehegartner, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză.

În cadrul dialogului, vicepreşedintele Senatului a subliniat relaţiile bilaterale excelente între cele două state precum şi dorinţa sinceră a ţării noastre de a dezvolta şi intensifica aceste relaţii şi în viitor, la nivel înalt, încurajaţi fiind de succesul înregistrat prin recenta vizită oficială pe care a efectuat-o în China, Premierul României, domnul Victor Ponta, în luna iulie.

Relaţiile dintre România şi China se întemeiază pe o profundă prietenie şi înţelegere reciprocă, cunoscând o permanentă dezvoltare pe plan politic, economic şi inter-uman. În această lumină, anul 2014 reprezintă un moment important pentru ambele ţări care sărbătoresc 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 10 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare.

Vicepreşedintele Nicolae Moga a remarcat, de asemenea, excelenta cooperare dintre cele două state în cadrul organismelor internaţionale şi a adresat mulţumiri pentru confirmarea de către China a susţinerii candidaturii României, în noiembrie 2013, la Paris, pentru obţinerea unui post în Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, precum şi a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU la alegerile din anul 2019.

Discuţiile au vizat şi intensificarea relaţiilor în domeniul educaţiei şi culturii.

Vicepreşedintele Adunării Naţionale Populare din Republica Populară Chineză, Ji Bingxuan, a apreciat, de asemenea, relaţia de prietenie îndelungată dintre cele două ţări, insistând pentru cooperare economică şi colaborare pe plan parlamentar şi guvernamental.

Aşadar, o întâlnire foarte importantă în relaţiile externe ale României, la care a participat şi senatorul vâlcean Florian Laurenţiu Coca, lucru ce denotă aprecierea de care se bucură acesta la nivel central, ţinând cont şi de faptul că este unul dintre cei mai activi parlamentari.