Ședință solemnă pentru marcarea a 24-a de ani de la Revoluţia Română


Senatorii s-au reunit, ieri, 17 decembrie, în şedinţă solemnă pentru a marca 24 de ani de la Revoluţia Română, din decembrie 1989. Şedinţa a început cu intonarea imnului naţional şi cu un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei.

Din partea Grupului senatorial PSD, senatorul vâlcean Laurenţiu Coca, în discursul său, susţinut cu această ocazie, a arătat că Revoluţia Română nu a fost un eveniment izolat, ci s-a înscris într-o tendinţă generală spre o societate deschisă, democratică şi transparentă.

„Revoluţionarii români, mai întâi cei din Timişoara, cărora li s-a alăturat apoi întregul popor, au înscris atunci o pagină eroică în istoria contemporană naţională şi europeană. Întrunirea noastră, de astăzi, este menită să evoce amintirea şi recunoştinţa faţă de timişoreni, faţă de eroii Revoluţiei, să desprindă noi semnificaţii ale celui mai important eveniment social din perioada de timp care s-a scurs de la cel de-al Doilea Război Mondial şi să rememorăm drumul parcurs în cei 24 de ani post-revoluţionari cu plusurile şi minusurile acestuia”, a declarat parlamentarul vâlcean.

Vă prezentăm mai jos, cuvântul adresat de unul dintre cei mai activi parlamentari vâlceni, Laurenţiu Coca, în şedinţa solemnă de ieri: 

 

A 24-A ANIVERSARE A REVOLUŢIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989

 

Domnule Preşedinte,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Onoraţi invitaţi

 

Comemorăm, astăzi, 24 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 

Revoluţionarii români, mai întâi cei din Timişoara, cărora li s-a alăturat apoi întreg poporul, au înscris atunci o pagină eroică în istoria contemporană, deopotrivă naţională şi europeană. Întrunirea noastră de astăzi este menită să evoce amintirea şi recunoştinţa faţă de timişoreni, faţă de eroii revoluţiei, să desprindă noi semnificaţii ale celui mai important eveniment social din perioada de timp care s-a scurs de la cel de-al doilea război mondial şi să rememorăm drumul parcurs în cei 24 de ani postrevoluţionari, cu plusurile şi minusurile acestuia.

Revoluţia română nu a fost un eveniment izolat, ci s-a înscris într-o tendinţă mai generală spre o societate mai deschisă, mai democratică, mai transparentă şi în curentul unei economii de piaţă în curs de globalizare. Ea a fost posibilă într-un context favorabil, creat de transformările din fosta Uniune Sovietică, din celelalte state comuniste şi prin sprijinul statelor occidentale. Însă forţa efectivă care a dus la declanşarea şi victoria revoluţiei române a constituit-o factorul intern, revolta timişorenilor şi a poporului român, sacrificiul suprem al eroilor revoluţiei şi lupta curajoasă a revoluţionarilor, a celor care s-au revoltat şi au participat, mai întâi, la demolarea regimului ceauşist şi apoi la promovarea noilor transformări revoluţionare din politica, economia, cultura, mentalitatea şi comportamentul românilor.

Dacă vedem astăzi, prin comparaţie, unde este România la trecerea dintre 2013 spre 2014 cu România dinainte de decembrie 1989, putem aprecia că Revoluţia a fost un eveniment istoric major cu efecte pozitive asupra tuturor aspectelor calităţii vieţii românilor. Trăim astăzi într-o Românie democratică, cu alegeri libere, cu protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, fără cenzură de stat în presă şi în cultură, cu o economie de piaţă funcţională şi consolidată, facem parte pe plan european şi internaţional din cele mai prestigioase şi sigure asociaţii de state democratice, cu economii puternice şi alianţe militare cum nu am mai avut până acum. 

Având în vedere toate aceste realizări remarcabile, putem aprecia nu numai că revoluţia română a învins, ci şi că a ieşit victorioasă în lupta cu greutăţile şi obstacolele din calea reconstrucţiei societăţii, economiei şi culturii. Pentru aceasta, în numele Partidului Social Democrat, ţin să aduc un omagiu de recunoştinţă  eroilor revoluţiei române, timişorenilor, tuturor celor care au luptat şi care au muncit pentru ca aceasta să aducă românilor o viaţă nouă, mai bună şi speranţa de progres. 

O spun cu mândrie că suntem un partid născut de această revoluţie şi, nu întâmplător, am fost şi suntem cel mai mare şi mai popular partid din ţară. Prin aceasta avem şi obligaţia să milităm politic pentru transpunerea în viaţă a idealurilor şi valorilor generoase lansate în decembrie 1989. Suntem datori cu aceasta timişorenilor şi tuturor cetăţenilor patriei. Din această perspectivă, suntem datori să luptăm cu profitorii şi denigratorii revoluţiei, cu denigratorii adevăraţilor revoluţionari, să aflăm şi să spunem adevărul despre revoluţia din decembrie 1989. Si aşa vom face! 

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Laurenţiu Florian Coca,

Senator PSD

17 decembrie 2013