Se vor redeschide canalele de absorbţie a fondurilor europene


Cilea_fericitEste surprinzătoare seninătatea cu care lideri marcanţi ai PDL, unii chiar foşti miniştri în guvernele portocalii, vin pe ecranele televiziunilor centrale şi, ca nişte bocitoare ieşite în uliţă, plâng de grija celor care nu mai au acces la fonduri europene. Se feresc, în schimb, să sufle o vorbă despre cauzele reale care au determinat Comisia Europeană să ia decizia presuspendării fondurilor pe trei programe operaţionale sectoriale, respectiv POR, Transporturi şi Creşterea Competitivităţii Economice.

Decizia CE a fost urmarea descoperirii unor grave deficienţe în sistemul de gestionare şi control al programelor operaţionale care s-au săvârşit în perioada octombrie 2009 – decembrie 2011. Subliniez perioada dintr-un motiv foarte clar: în acea vreme, frâiele executive s-au aflat exclusiv în mâinile Guvernului condus de Emil Boc, adică liderul bocitoarelor de astăzi. În toată perioada aceea, nu s-au scos măcar o dată la iveală abuzurile şi matrapazlâcurile folosite în gestionarea fondurilor europene, chiar dacă atunci, ca şi acum, era în vigoare Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Articolul 23, al.1, din această lege stipulează foarte clar: “persoanele cu atribuţii de control sunt obligate să înştiinţeze organul de urmărire penală sau, după caz, organul de constatare a săvârşirii infracţiunilor”.

Are curajul vreunul dintre corifeii PDL să susţină că, în anii când s-au aflat la guvernare, nu s-au produs acte de fraudare cu bani europeni? Le servim o singura mostră. În iulie 2010, Ministerul Agriculturii a cheltuit aproape 4 milioane euro pentru achiziţionarea nu a unor utilaje şi echipamente de irigaţii de care aveau atâta nevoie fermierii, ci – preiau din propria lor documentaţie – “materiale specifice de informare şi promoţionale personalizate”. Sub astfel de simboluri s-au ascuns achiziţii de genul: 10.000 şepci, 10.000 de tricouri, 89.000 pixuri şi alte asemenea “unelte agricole”.

Astea şi altele similare sunt adevăratele motive pentru care Comisia Europeană a încetat plăţile pe structura celor trei Programe. Era, de altfel, previzibilă o astfel de întâmplare de vreme ce Guvernele Boc n-au avut nicio reacţie la avertismentul transmis în decembrie 2010 de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, avertisment prin care a cerut Executivului de la Bucureşti să elaboreze urgent şi să pună în aplicare un plan de acţiune cu măsuri concrete de corectare a deficienţelor în consumarea banilor europeni. Că guvernanţii de atunci, adică bocitoarele de azi, nu au mişcat un deget o dovedeşte faptul că, chiar pe vremea lor, la jumătatea anului 2011, Comisia Europeană a aplicat prima decizie de întrerupere a plăţilor prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune.

Azi, politrucii şi “analiştii” din ograda PDL cer nici mai mult nici mai puţin decât demiterea actualilor miniştri care conduc domeniile afectate de recenta decizie a CE, respectiv de la transporturi, infrastructură regională şi competitivitate. Adică ei să tragă ponoasele pentru isprăvile miniştrilor pedelişti. Ciudată logică!

Sigur, nu mai este timp pentru justificări şi acuzaţii, ci trebuie acţionat vârtos pentru repararea “hoţiilor şi prostiilor” cum, corect, le denumeşte premierul Victor Ponta. Guvernul actual are la dispoziţie două luni pentru a rezolva problemele identificate în derularea programelor de către Comisia Europeană şi Curtea de Conturi a României. Deja s-a stabilit ca, pe parcursul lunii noiembrie, să se efectueze mai întâi un audit, apoi reverificarea fiecărui proiect şi aplicarea corecţiilor financiare. Vestea bună este că, oricum, fondurile intrate în presuspendare şi cele afectate de corecţii nu se vor pierde, existând posibilitatea, ce nu va fi scăpată din vedere de către Guvernul Victor Ponta, ca banii să fie transferaţi spre alte programe unde, de bine, de rău, s-au înregistrat şi performanţe.

dr. ing. ION CÎLEA,

preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD